Stadionilla kesäkuussa 1936

Peruskivestä stadionlinnaksi

13.06.2017

Olympiastadionin perusparannuksen ja uudistamisen peruskivi muurataan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna Olympiastadionilla 13. kesäkuuta. Edellisen peruskiven muurauksesta tulee kuluneeksi aikaa 81 vuotta ja stadionin käyttöönvihkimisestä 79 vuotta. Nyt Suomeen ja Helsinkiin on rakentumassa kansainväliset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena, joka on päivittäin myös kaupunkilaisten ja vierailijoiden käytössä. 

Kesäkuinen päivä stadionilla vuonna 1936

Varhaiskesä 1936 oli Suomessa aurinkoinen. Helsingin stadionin peruskivi muurattiin 8.6.1936 tulevan stadiontornin alle. Paikalla oli runsaasti merkittäviä henkilöitä; muun muassa kaupunginjohtaja Erik von Frenckell, Uudenmaan läänin maaherra Veikko Helenius, kulkulaitosministeri Erik Koskenmaa, KOK:n suomalainen jäsen konsuli Ernst Krogius, ja KOK:n presidentti belgialainen kreivi Henri de Baillet-Latour.

Kaupunginjohtaja Erik von Frenckell toivoi juhlapuheessaan seuraavasti: ”se kuparinen lipas, jossa peruskirja peruskiven alle kätkettiin, saisi olla vuosikymmeniä ja vuosisatoja kansamme urheilumielen ja suurten saavutusten todistajana.” Peruskirjan kanssa samaan lieriöön sijoitettiin kappale kutakin senhetkistä rahaa 200 ja 100 markan kultarahoista alkaen. Osa tapahtumaa seuraamassa olleista kansalaisista ja stadionin rakentajista heitti peruskiven alla olevaan uurnaan myös kupari- ja nikkelirahoja. Kun kiinnijuotettu lipas oli asetettu paikoilleen, sen päälle nostettiin graniittinen kivenjärkäle, joka muurattiin kiinni tornin alustaan. Maamme laululla aloitettu tilaisuus päättyi Helsingin suojeluskuntapiirin soittokunnan esittämään Karjalan jääkäreiden marssiin.

Stadion - ikuisesti

Suomalaisten unelma omasta stadionista oli virinnyt jo maamme itsenäistymisen vuosina. Eri vaiheiden jälkeen stadionin rakennustyöt käynnistyivät helmikuussa 1934. Stadionilla oli koko kansan kannatus ja voitiin täydellä sydämellä sanoa, että Suomeen ja Helsinkiin oli nousemassa stadion, jonka kansa rakensi. Stadionista puhuttiin koko kansan stadionina. Nyt Olympiastadion kokee muodonmuutoksen, jonka avulla takaamme sille paikan myös tulevien sukupolvien sydämissä. 

 

Stadionin peruskiven muuraus 1936. Kaupunginjohtaja Erik von Frenckell täyttää peruskiveen muurattavaa lieriötä ja peruskivi asetetaan tornin alle (kuvat Stadion-säätiö/Urheilumuseo).