12. kesäkuuta vuonna 1938

Stadionin vihkiäiset 

12.06.2016

78 vuotta sitten

Oli alkusuven sunnuntai 12.6.1938 kello 14.00. Voimistelumestari Heikki Savolaisen kantaman Suomen lipun jäljessä stadionille marssi urheilijat. Satamäärin ilmapalloja päästettiin taivaan tuuleen. Puhujat stadionilla olivat arvokkaita herroja frakeissaan ja silintereissään. Veteraanien silmäkulmassa välkehti kyynel. Tasavallan presidentti Kyösti Kallio vihki stadionin käyttöön.

”Kansalaiset, Suomella on nyt merkkipäivä, kun pääkaupunkiimme rakennettu stadion avaa porttinsa suurien isänmaallisten juhlien ja jalon kilvoittelun tyyssijaksi. Stadionin uljas torni kansallislippuineen kohoaa kuin yksimielisyyden pyhä symboli kohti korkeutta. Me toivomme tämän stadionin aina säilyvän sellaisten isänmaallisten harrastusten ja rientojen keskuksena, jotka kuvastavat sisäistä voimaamme, isänmaallista mieltämme ja ruumiillista kuntoamme. Vihkiessämme tämän stadionin tarkoitukseensa uskallamme toivoa, että sen olemassaolosta koituisi siunausta kansallemme”.

Kaiken tämän saattoi sielunsa silmillä nähdä koko Suomen kansa, kun Yleisradio oli lähettänyt radioselostajat paikalle kahden tunnin ja neljänkymmenen minuutin suoraa lähetystä varten. Vihkiäisjuhla päättyi Maamme-lauluun. Suomen kansa oli rakentanut stadionin.

Maamerkki Helsingissä

Stadionlinna oli noussut pääkaupunkiimme, jossa oli tuolloin asukkaita noin 245 000. Vihkiäisissä kaupunginjohtaja Erik von Frenckell kiitti rahoittajia ja rakentajia. Pormestari Eero Rydman onnitteli suomalaista urheilukansaa Helsingin kaupungin puolesta. Viehätys uutta upeaa areenaa kohtaan oli suurta. 

 

Lähde: Helsingin Olympiastadion (Helge Nygrén)

Kuvat: Stadion-säätiö