Helsinki Design Week Olympiastadionille syksyllä 2020

Uudenlaisia kohtaamisia

06.11.2019

Helsinki Design Week ottaa ensi syksynä haltuun Olympiastadionin. Olympiastadionin uudistustyö päättyy loppukesästä 2020 ja stadion avataan jälleen kaupunkilaisille.

Rakennus, jonka historiaan kuuluu urheilukilpailujen lisäksi lukuisia konsertteja, massatapahtumia ja kansanjuhlia, on täydellinen tapahtumapaikka Helsinki Design Weekille, joka kokoaa yhteen monialaiset suunnittelujoukkueet ja tuo näytille parasta muotoilua, niin Suomesta kuin maailmaltakin.

Olympiastadionilla Helsinki Design Week myös tavoittaa uusia yleisöjä, kun muotoilun juhlaviikon aikana stadikalla vietetään avajaisviikkoja.

”Olympiastadion on kohtaamispaikka ja iloitsemme siitä, että meillä mahdollisuus kanssakäymiseen ja yhteistyöhön muotoilun kanssa. Helsinki Design Week tuo uudenlaisia toimintamuotoja ja yllättäviäkin kohtaamisia stadionin ainutlaatuiseen ja uudistettuun ympäristöön, toteaa Olympiastadionin markkinointi- ja viestintäjohtaja Marju Paju.

Tänä syksynä Helsinki Design Week täytti viisi kerrosta uus-renessanssipalatsissa aivan Helsingin ytimessä.

“Erottaja 2:n saama suosio osoitti, että kaupunkifestivaalilta toivotaan keskeisiä näyttely- ja tapahtumatiloja. Palatsin jälkeen piti löytää rakennus, joka olisi yhtä lailla yllättävä ja vaikuttava – mutta ihan erilainen. Monumentaalinen Olympiastadion vastaa upeasti haasteeseen. Se tarjoaa yllättävän ympäristön Helsinki Design Weekin ohjelmistolle ja mahtavan mahdollisuuden laajentaa sisältöjä”, designviikon johtaja Kari Korkman.

Olympiavoittaja-arkkitehti

Puhdaslinjaista funktionalismia edustavan stadionin ovat suunnitelleet arkkitehdit Yrjö Lindgren ja Toivo Jäntti. Vuonna 1938 avattu Olympiastadion on merkittävä arkkitehtuurihelmi, maamerkki ja osa suomalaista identiteettiä. Stadionin uudistaminen mahdollistaa sille toisen "modernin" elämän.

Olympialaisissa kilpailtiin taidelajeissa vuosina 1912–1948. Palkintoja jaettiin arkkitehtuurin lisäksi muun muassa kaupunkisuunnittelulle, graafiselle suunnittelulle ja muotoilulle, mitalien muotoilulle ja patsaille. Stadionin suunnittellija Lindegrenkin voitti Lontoon olympialaisissa 1948 taidelajien kaupunkisuunnittelusarjassa kultamitalin. 

Millaiset olisivat muotoilun olympialaiset vuonna 2020? Mukana olisivat tietenkin kansainvälisesti kiinnostavimmat suunnittelijat ja innovatiivisimmat ilmastoystävälliset tekijät. Tapahtumapaikkana stadion tukee Helsinki Design Weekin teemaa, joka on Sitoutumisen merkit. 

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelun on toteuttanut arkkitehtitoimistot K2S ja NRT asiantuntijoinaan Wessel de Jonge architecten ja White arkitekter.