Muistojen Stadion - Sananjulistusta Stadionilla

Billy Graham täytti stadioneja jo ennen rocktähtien aikakautta

27.04.2015

Amerikkalainen maallikkosaarnaaja Billy Graham (s. 1918) esiintyi lähes 60 vuotta kestäneellä urallaan kahteen otteeseen Helsingin Olympiastadionilla – 1954 ja 1987. Vuoden 1954 herätyskokous oli osa tuolloin 36-vuotiaan Billy Grahamin ensimmäistä Euroopan-ristiretkeä, joka kesti liki puoli vuotta.

Graham aloitti Euroopan-kiertueensa 1954 kahden kuukauden kokoussarjalla Lontoossa, jossa Wembleyllä pidettyyn päätöstilaisuuteen osallistui peräti 120 000 ihmistä.  Kesäkuussa alkoi Grahamin seitsemään muuhun eurooppalaiseen kaupunkiin suuntautunut kiertue. Hän esiintyi Helsingin lisäksi muun muassa Tukholman, Berliinin ja Amsterdamin olympiastadioneilla.

Grahamin vierailu oli Suomen siihen asti suurin uskonnollinen kokous. Suuren luokan evankelioimistapahtumia vuodesta 1947 alkaen järjestänyt saarnamies oli Suomeen tullessaan jo tunnettu evankelista. Palaceen majoittunutta kuvauksellista Grahamia oli vastassa Olympiaterminaalin luona 3 000 ihmistä. Graham oli perehtynyt luterilaiseen perinteeseen ja viritti sanomansa suomalaiselle yleisölle sopivaksi. Helsingin Sanomat kuvasi stadionin tunnelmia:

”Urheilun tilalla oli Helsingin stadionin kuuluisassa tulostaulukossa valokirjaimina sanat ’Minä olen tie, totuus ja elämä’. Suosionosoitusten sijasta kaikui yli vihreän nurmen virren ääni, ensimmäisenä ’Kiitos nyt Herran’ ja lopuksi aina vaikuttavana ’Jumala ompi linnamme’. Katsomot olivat täydempiä kuin äskeisissä urheilu- tai maaottelutilaisuuksissa, mutta kokoontumisen aihekin oli toinen. Puhujana oli saarnaaja Billy Graham, joka puheessaan totesi, että monet niistä nuorista amerikkalaisista urheilijoista, jotka kilpailivat tällä samalla stadionilla olympialaisissa kisoissa nyt ovat astuneet Kristuksen tielle.”

Suomalaisista kirkonmenoista poikkeavaa tuntua toivat orkesteri ja kuoro. Grahamin kiertueseurueen vakiojäsen George Beverley Shea esitti suomeksi laulunsa Oi mieluummin valitsen Jeesuksen (I’d Rather Have Jesus). Vastaanotto oli niin lämmin, että kunkin kohdemaan kielellä esitetty laulu sisällytettiin pysyvästi kokousten ohjelmistoon.

Grahamia tuli kuuntelemaan 28 000 ihmistä. Järjestäjät kattoivat stadionin vuokran ohjelmalehtisten myynnillä ja kolehtituloilla. Saksassa Grahamin tilaisuudet olivat markkinahenkisempiä, ja myynnissä oli niin Grahamin teoksia, makkaraa ja Coca-Colaa. Graham sai myös Saksassa ihmiset liikkeelle. Berliinissä tilaisuus kokosi Olympiastadionille 80 000 kuulijaa. Mielenkiintoa lisäsi 1950-luvulla se, että Graham näyttäytyi paitsi saarnamiehenä myös amerikkalaisen elinvoimaisuuden edustajana ja filmitähtimäisenä idolina. Jopa Pariisissa vastaanotto oli pääosin myötämielinen.

Kuuden kokouksen sarja 1987

Graham tuli Suomeen uudelleen 1987, jolloin hän puhui Olympiastadionilla kuutena iltana peräkkäin. Missio Helsinki -tapahtuman järjestelyihin osallistui vapaiden uskonyhteisöjen ohella myös evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntia eri puolilta Suomea. Osaa kirkon aktiivijäsenistä Grahamin tulo ja julistus ei kuitenkaan puhutellut. Stadion-säätiön mittareilla Grahamin vierailu oli vuoden vuosikertomuksen 1987 mukaan onnistunut:

”Yleisömäärältään Olympiastadionin merkittävimmät tilaisuudet eivät kuitenkaan liittyneet urheiluun. Elokuun lopussa Stadion muuttui viikon ajaksi hengellisen kokoussarjan näyttämöksi amerikkalaisen saarnaaja Billy Grahamin vieraillessa Suomessa. Grahamin kuuden puhetilaisuuden suosio oli erittäin hyvä ja Olympiastadion paikkana palveli kiitettävästi tämäntyyppisen tilaisuuden järjestämistä.”

Tilaisuuksien sujuvan toteutuksen varmisti 5 200 vapaaehtoisen joukko. Yksin kuorolaisia oli 2 500. Stadionille tuli väkeä tilausbusseilla kaikkialta Suomesta. Järjestäjät muokkasivat sisältöä Suomeen sopivaksi ja varoivat antamasta liian amerikkalaista vaikutelmaa. Esimerkiksi Graham-tuotteita tai kirjallisuutta ei ollut myynnissä Stadionilla.

Grahamin vierailusta alkoi tulkkina toimineen Kalevi Lehtisen ura näkyvänä evankelistana. Lehtisen Lauri-isä oli voittanut 5000 metrin juoksun Los Angelesin olympiakisoissa 1932. Kokoussarjaa seurasi yli sata suomalaistoimittajaa, mikä takasi laajan mediahuomion. Palstatilaa löytyi, vaikka samaan aikaan Roomassa olivat menossa yleisurheilun MM-kilpailut, joissa Seppo Räty voitti keihäänheiton.

Kesällä 2014 Olympiastadionilla puhunut evankelista David Herzog ei yltänyt likikään Grahamin lukuihin. Herzogin Ihmeiden aika -tapahtuman kahden tilaisuuden kävijämäärä oli yhteensä 7 500. Paljon suurempia joukkokokouksia olivat Jehovan todistajien vuosina 1965 ja 1973 Olympiastadionilla järjestämät kansainväliset konventit. Ensimmäinen konventti kokosi neljänä päivänä 58 000 kävijää. Toisen viisipäiväisenä toteutetun tapahtuman osallistujamäärä oli peräti 136 000.

Teksti: Jouko Kokkonen

Lähteet: Stadion-säätiön vuosikertomukset 1954 ja 1987. Stadionilla kaikuivat eilen virret ja Jumalan sana, Helsingin Sanomat 18.6.1954. Eka von Merveldt, Der amerikanische Evangelist im Olympia-Stadion – Würstchen, Coca-Cola und Posaunen, Die Zeit  1.7.1954. Sebastian Billy Graham’s global impact on western continental Europe. The example of France, http://frenchwindows.hautetfort.com/. Billy Graham siunasi Mission työntekijät, Ilta-Sanomat 25.8.1987. Grahamin avustajat ahersivat aamuyöhön, Ilta-Sanomat 26.8.1987. “Tuli hyvä olla”, Ilta-Sanomat 29.8.1987. W. Terry Whalin. 2014. Billy Graham: A Biography of America's Greatest Evangelist. Morgan James Publishing.