Tulevaisuuden Olympiastadion kunnioittaa yleisöä ja perinteitä

Asiakaslähtöisyys on remontin tärkein näkökulma

28.04.2016

Vuonna 1938 avattu Olympiastadion tunnetaan niin tornistaan kuin moniin mieliin painuneista urheilu- ja kulttuurihetkistä. Suomalaiset ovat kokeneet stadionilla moninaisia hurmoshetkiä, oli kyse sitten vuoden 1952 olympialaisista, vaikkapa suomimusiikin muistomatkalle kuulijat singonneesta Mestari areenalla -konsertista tai Huuhkajien otteista täyden stadionin edessä.

Tänä keväänä alkanut Olympiastadionin remontti muuntaa historiallisen urheilu- ja tapahtuma-areenan uuteen kuosiin, paikaksi, joka täyttää kansainvälisten suurtapahtumien vaatimukset. Remontin on tarkoitus valmistua vuonna 2019.

Suunnittelun lähtökohtana on ollut se, että yleisöllä on korkeat standardit, mutta he arvostavat yhteistä menneisyyttä.

- Olympiastadion on ollut kautta historian ja tulee olemaan Suomen tärkein suurtapahtumien areena. Stadionin uudistamisen omaleimaisuus tulee näkymään aitojen puitteiden merkittävissä parannuksissa, jotka palvelevat uusimpia stadionvaatimuksia, kertoo Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen.

Stadionin merkitys urheilun, kulttuurin, viihteen ja turismin kohtauspaikkana säilyy, mutta tehtävät vain päivitetään vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

- Uudistetulla stadionilla tilat, yleisöpalvelut, suorituspaikat, logistiikka ja tekniset valmiudet ovat nykyaikaisen monitoimiareenan vaatimusten mukaiset. Monikäyttöisyys ja muunneltavuus ovat tärkeitä, ne ovat stadionrakentamisen kehityssuunta kaikkialla maailmassa, Innanen korostaa.

Merkittävänä historiallisena kohteena Olympiastadion on suojeltu rakennussuojelulain nojalla vuonna 2006 ja perusparannustyötä tehdäänkin yhteistyössä Museoviraston kanssa.

- Olemme tehneet töitä sen eteen, että stadionin erityinen luonne säilyy. Tehtävät muutokset ja paikan historiallinen aitous erottavat uudistetun stadionin koko maailman stadioneiden joukossa. Olympiastadion on maamerkki ja osa suomalaista identiteettiä. Stadionin uudistaminen mahdollistaa sille toisen "modernin" elämän, toteaa Innanen.

Kasvavia vierailijamääriä ja ainutlaatuisia elämyksiä

 Yleisön palveleminen ja elämykselliset kokemukset ovat uuden stadionin merkittävin tehtävä.

- Tärkeimpinä näkökulmina ovat katsojien mukavuuden nostaminen sekä sellaisten tilojen lisääminen, joissa ihmiset voivat tavata, juoda, syödä ja nauttia ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana ja sen jälkeen. Tavoitteenamme on rakentaa erinomainen katsojakokemus, kunnioittaen olemassa olevan rakennuksen luonnetta ja merkitystä, kertoo Maija Innanen uudistamisesta.

Yleisön parempi palveleminen näkyy tehtävissä uudistuksissa: kaikki stadionin katsomot katetaan ja istuimet uusitaan. Ravintola- ja palvelutilojen määrä kuusinkertaistetaan ja wc-tilojen määrä 2,5-kertaistetaan. Yleisön turvallisuutta kasvatetaan lisäämällä poistumisteitä.

Remontin tavoitteissa korostetaan, että stadion tulee olemaan kaupunkilaisten ja vierailijoiden käytössä päivittäin.

- Stadionin uudistuva vierailijakeskus ja ravintola palvelevat kaikkia vierailijoita, turisteja, liikkuja, kokousasiakkaita, ympäri vuoden. Tänne voi siis tulla vaikka vain fiilistelemään paikan tunnelmaa, Innanen toteaa.

Tavoitteet vierailijamäärien kasvamiselle on asetettu myös korkealle. Viime vuosina Olympiastadionilla on vieraillut vuosittain noin 650 000-700 000 kävijää ja tulevaisuudessa paikan uskotaan houkuttelevan miljoona kävijää joka vuosi.

Olympiastadion on paikka, jossa ihmiset voivat kokea yhdessä ikimuistoisia ja ainutlaatuisia elämyksiä. Valmistuessaan stadion on 81-vuotias. Mikä on se asia, mikä ei ole muuttunut vuosikymmenten saatossa, vaikka tekniset vaatimukset ja yleisön tarpeet ovatkin kasvaneet?

- Uskomme, että tämä yhteisöllisyys on ollut kantava voima ennen ja on myös tulevaisuudessa. Rakennamme yhteisiä elämyksiä tuleville sukupolville, Maija Innanen tiivistää Olympiastadionin merkityksen suomalaisille.

 

Teksti: Minttu Vilander, 1/2done (1/2016).

Tutustu tarkemmin Olympiastadionin uudistukseen tästä