Uudistilat tärkeä osa stadionhanketta

Uusi maanalainen stadionmaailma

17.10.2018

Olympiastadionin uudistaminen sisältää katsomokatosten ohella paljon uudisrakennustyötä. Nämä tilat ovat pääosin piilossa maan alla. Stadionille tulee sekä kentän alle että stadionin viereen maan alle paljon täysin uutta tilaa liikunta-, tapahtuma- ja logistiikkakäyttöön. Tornipihan alle valmistuu uusi liikuntamaailma, jossa voi pelata muun muassa täysimittaisella kentällä sisäpalloilulajeja. Tila sijoittuu kohtaan, jonka päälle voidaan ajaa esimerkiksi linja-autoilla tuomaan ihmisiä stadionille. Lisäksi stadionille tulee uusi 400 metrin tekniikka-, huolto- ja harjoitustunneli maanpinnan juoksuradan alla. 

- Stadionin alla on menty ensin alaspäin vanhasta perustustasosta. Uudisrakennusosa on tällä työmaalla pääosin betonirakentamista. Niiden pitää kantaa yläpuoliset rakenteet sekä esimerkiksi stadionin sisälle ajavien rekkojen tuomat lisäkuormat, kertoo hankkeen vastuullisena rakennesuunnittelijana toimiva Jaakko Yli-Säntti Swecolta

Havainnekuva uudistetusta Olympiastadionista. (Kuva työyhteenliittymä K2S ja NRT)

- Uudet porrashuoneet ja niihin liittyvät poistumistiet ovat myös näkyvä muutos. Juoksuradan kaarresäteen muodon muutos on myös vaikuttanut katsomorakenteisiin, kun vanhaa on pitänyt osin purkaakin tämän takia, Yli-Säntti toteaa.

- Stadionin sisäpuolella uudistustyö näkyy katsomoiden sisällä. Sinne tulee paljon uutta yleisöä palvelevaa tilaa sekä toimisto- ja neuvottelutilaa. Isoin näkyvin ero lienee kuitenkin poistumisteiden määrän lisääntyminen. Nyt puhkaistaan uusia portaikkoja sekä tehdään uudet wc- ja myyntitilat. Uudella stadionilla on selvästi enemmän wc-pisteitä kuin aiemmin, Jaakko Yli-Säntti tietää. 

- Käytännössä hankkeen iso kuva on meidän rakennesuunnittelijoiden kannalta pysynyt samana vuodesta 2015 lähtien. Toki detaljit ovat kehittyneet paljon ja niin projektinjohto-organisaatio kuin suunnittelukin etsivät koko ajan asioita, joissa tilaaja voi saavuttaa järkeviä säästöjä. Jokin pieni muutos konepajakuvissa valmistuksen tai asennuksen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi voi esimerkiksi vaikuttaa paljon, kun puhutaan isoista volyymeistä, Yli-Säntti muistuttaa.

 

Olympiastadionilla on käytetty paljon terästä tukemaan rakenteita työn aikana. Perustuksia ja uudistiloja varten on louhittu kalliota ja rakenteet on pitänyt tukea, kunnes lopulliset rakenteet valmistuvat. (Kuva Arto Rautio)

 

Teksti: Arto Rautio Teräsrakenne 3/2018