Stadionin tyhjennys oli ainutlaatuinen urakka

50 000 neliön projekti

10.02.2016

Olympiastadion valmistautuu uuteen aikaan. Nykymuotoisen stadionin toiminta päättyi vuodenvaihteessa 2015-2016. Talon uumenista löytyi aarteita ja historiaa siirtyi muistoina kotien sisustukseen ja vitriineihin. 

− Tämä oli suuri ja haasteellinen projekti. Vastaan tuli asioita, joita ei millään pystynyt ennakoimaan. Selvisimme silti erinomaisesti, kertoo Stadionin kiinteistöpäällikkö Ilkka Rautakivi helpottuneena. 

Olympiastadionin pinta-ala on yli 50 000 neliötä ja tyhjennys paljasti uusia nurkkauksia ja salaisia säilytyskoloja sekä valtavan tavaramäärän.

− Löysimme esimerkiksi vanhojen katsomojen taustatilasta tuoleja ja penkkejä. Keittiöiden ja kioskien muutto oli myös vähän yllättänyt urakka. Kun tavarat ovat nätisti hyllyissä ja seinillä, niin määrä näyttää paljon pienemmältä. Vuokralaisten tiloihin jäi myös runsaasti irtaimistoa, ja meillä oli yhdessä vaiheessa yllättäen 17 jääkaappia käsissämme, Rautakivi kuvailee. Nämä jääkaapit matkasivat uudelleen sijoitukseen ja kierrätykseen.

- Vastaan tuli myös todella vanhoja maaleja ja kemikaaleja, joiden sisällöistä ei ollut tietoa, ja niitä tuli käsitellä varoen ja vaarallisina aineina.

Niemi Palvelut Oy oli Stadion-säätiön kumppanina historiankirjoihin jäävässä stadionin tyhjennyksessä. Myös Niemelle urakka oli poikkeuksellinen.

− Tämä oli erikoinen ja erilainen muutto. Jokainen tiesi, että tässä tyhjennetään pala suomalaista historiaa samalla. Muuton yhteydessä kierrätettiin myös iso määrä tavaraa jatkokäyttöön, kertoo Juha Niemi.

Niemi on ollut Olympiastadionilla kumppanina rakentamassa lukuisia tapahtumia ja arvokilpailuita vuoden 1994 yleisurheilun EM-kisoista saakka.

− On ollut erilaisia konsertteja, Naisten Kymppiä ja monenlaista. Suurimpana olivat yleisurheilun MM-kilpailut vuonna 2005, jolloin oltiin todella isolla panoksella mukana kisojen rakentamisessa ja purkamisessa. Parhaimmillaan Niemeltä oli silloin yli 200 muuttomiestä ja 30 muuttoautoa töissä, Juha Niemi muistelee.

Stadionin tyhjennyksessä työntekijöitä oli tiiviimpi joukko. Tekijät oli jaettu pienempiin ryhmiin ja joka tiimissä oli mukana stadionin omaa henkilökuntaa, jotka tunsivat talon ja tavarat. Päätöksiä tavaroiden kohtalosta ja sijoituspaikasta oli pystyttävä tekemään koko ajan urakan edetessä.

Suosittu ja palkittu penkkiurheiluviikko käynnisti tyhjennyksen

Olympiastadion tyhjennys jakaantui kolmeen vaiheeseen. Ensimmäinen etappi oli Vuoden urheilutekonakin palkittu penkkiurheiluviikko loka-marraskuussa, jolloin vanhat katsomopenkit sahattiin uusiokäyttöön.  Joulukuussa toteutui toinen vaihe tyhjennysmyyntinä, kun vanhat keihäät, kankaat, huonekalut ja muu valittu irtaimisto löysivät uudet omistajansa. Stadionin ovet sulkeutuivat joulun kynnyksellä 22.12. ja sen jälkeen pääsi kolmas ja viimeinen vaihe muuttoineen käyntiin.

Kaksi ensimmäistä vaihetta olivat tärkeitä, sillä pystyimme tuottamaan hyvää mieltä ja tuulta ympärillemme. Koko prosessissa kulki vahvasti mukana kierrätys- ja uusiokäyttö. Meillä on Ekokompassi-ympäristömerkki ja ympäristöohjelma ja niiden puitteissa toimimme, kiinteistöpäällikkö Rautakivi toteaa.

Stadionin joukoille urakka oli myös opettavainen.

− Nyt tiedämme, miten kannattaa uusissa tiloissa kolmen vuoden päästä toimia.

− Sanonta, että se, minkä viikossa rakennat, sen päivässä purat, pitää ihan paikkansa. Nyt keskitytään rauhassa uuteen, Rautakivi summaa.