Heinäkuu 1952 stadionilla

Voittajille kunniaa - nimet stadionin seinälle

19.07.2016

Helsingin Olympiastadion oli valmis vastaanottamaan urheilumaailman valiot XV olympiadin kisojen juhlallisissa avajaisissa 19.7.1952. Sinä päivänä satoi vettä taivaan täydeltä, mutta arvokasta olympiatunnelmaa se ei kuitenkaan hetkeäkään horjuttanut. Tasavallan presidentti J.K.Paasikivi julisti kisat avatuiksi, 21 kunnialaukausta kajahti ja 2500 kyyhkystä pyrähti lentoon.

Olympiasoihdun toi stadionille juoksijakuningas Paavo Nurmi, ylös torniin tulen sytytti Hannes Kolehmainen ja olympiavalan vannoi urheilijoiden puolesta mestarivoimistelija Heikki Savolainen. Olympiastadionilla kilpailtiin yleisurheilussa, jalkapallossa ja ratsastuksessa. Urheilunäytöksiä annettiin käsipallossa ja pesäpallossa. Yleisurheilussa murskattiin maailmanennätys kymmenen kertaa.

Stadionin katsomokapasiteetti ylitti tuolloin 70 000 rajan, numeroituja istimapaikkoja oli 54 078 ja seisomapaikkoja noin 16 000. Kisojen jälkeen nämä väliaikaiset puukatsomot purettiin.

Kisat julistettiin päättyneeksi sunnuntaina 3.8.1952. Kisojen jälkeen stadionin pääkatsomon aulaan asetettiin kunniataulu, johon kaiverrettiin kaikkien niiden urheilijoiden ja joukkueiden nimet, jotka palkittiin kultamitalilla Helsingissä 1952. Helsingin Olympiastadion selviytyi kiitettävästi niistä tiukoista vaatimuksista, jotka olympiakisat päänäyttämölleen asettivat 64 vuotta sitten.