Tuuli Merikoski - stadiontarinoita

Kesäkuu 1991 - Merikoski juoksi stadionilla yhä voimassa olevan 800 metrin Suomen ennätyksen

06.06.2018

Tamperelainen, 24-vuotias puolimaileri Tuuli Merikoski tunsi olevansa elämänsä kunnossa, kun hän valmistautui kesäkuun 27. päivänä 1991 Helsingin Olympiastadionilla pidettäviin Maailmankisoihin.

Edellisenä viikonloppuna Tuuli oli juossut oman ennätyksensä 800 metrillä Euroopan Cupissa Barcelonassa. Aika 2.02,99 jäi enää sekunnin verran Yvonne Hannuksen Suomen ennätyksestä. Tuulilla oli aiempaa kokemusta Stadikalla juoksemisesta. Erityisesti mieleen oli jäänyt vuonna 1987 kisattu Suomi-Ruotsi -maaottelu, jossa lähes täpötäysi katsomo hurrasi äänekkäästi. Silloin Tuulin matkana oli ollut 400 metriä.

Kaksi päivää ennen Maailmankisoja Tuuli käväisi hierojallaan Veli-Matti Hemmolla ottamassa kevyen hieronnan. Veli-Matti totesi lihasten olevan erinomaisessa kunnossa. Kisapäivänä Tuuli ajeli Tampereelta Helsinkiin. Hän oli tiedustellut joitakin päiviä ennen juoksua, josko järjestäjillä olisi tarjota hotellimajoitusta keskittymistä varten. Huonetta ei löytynyt, mutta promoottori Tiina Salminen oli niin ystävällinen, että antoi oman hotellihuoneensa Tuulin käyttöön. Siellä hän sitten latautui illan skabaan.

Stadikalla juoksijoita odotti aurinkoinen keli - olo oli luottavainen 

Kukaan ulkopuolinen ei odottanut ihmeitä. Vain Tuuli itse ja hänen puolalainen valmentajansa Maria Paczos tiesivät, että nyt on mahdollisuus tehdä jotain suurta. Maria istui Tuulin juoksijakaverin Sanna Saarijärven kanssa B-kaarteessa. Tuulin vanhemmat, Sirkka ja Seppo, jännittivät sen sijaan A-katsomossa satasen lähtöviivan kohdalla luona. Isää hermostutti niin paljon, että hän tuprutteli koko ajan sikariaan.

Ensimmäinen kierros rullasi mukavasti. Oli helppo juosta maailman huippujen perässä. Tuuli koikkelehti letkan häntäpäässä. Vauhti kiristyi, kun lähestyttiin viimeistä kaarretta. Tuuli tunsi voimiensa riittävän hyvin ja hän hivuttautui lähemmäs kärkeä yltäen lopulta viidenneksi. Loistava uusi SE-aika: 2.00,59. Päästyään maaliin Tuulin mielessä häivähti tunne, että nyt saattoi tulla kova aika, kuten sitten tulikin. Hän ei oikein tiennyt, miten olla omassa onnessaan. Kaikki tapahtui niin muutamassa minuutissa. Stadionin yleisökin oli ällikällä lyöty ja antoi railakkaat ablodit tuoreelle Suomen ennätyksen rikkojalle.

Juoksun jälkeen Tuulia huvitti, kun hotellikutsuja alkoi sadella urakalla. Nyt se oli myöhäistä, sillä Tuuli ajeli illan päätteeksi myöhään Tampereelle kotiinsa. Siellä vietettiin seuraavana päivänä SE-juhlia, jonka järjestelyissä oli mukana myös oma seura Tampereen Pyrintö.

27 vuotta ennätysjuoksusta

Kesäkuun 27. päivänä 2018 tulee kuluneeksi 27 vuotta Tuulin ennätysjuoksusta. Hänen SE-aikansa on siis edelleen voimassa oleva Suomen ennätys. Kun ennätys täytti 20 vuotta 27.6.2011, Tuuli järjesti Urheilumuseossa tilaisuuden, jonne oli kutsuttu hänen uraansa vaikuttaneita merkkihenkilöitä. Tilaisuuden aluksi porukka siirtyi Olympiastadionin radalle, jossa Tuuli ja joukko Tampereen Pyrinnön nuoria juoksivat ennätyksen kunniaksi tismalleen yhtä kauan kuin mikä oli Tuulin ennätysaika 20 vuotta sitten eli 2.00, 59. Nyt katsottiin, kuinka pitkälle Tuuli pääsi ennätysajassa. Jonkin verran kaksikymmentä välissä ollutta vuotta oli verottanut Tuulin vauhtia. Hän juoksi kaikkiaan 680 metriä.