Olympiastadion 2021

SATOJA TUHANSIA ELÄMYKSIÄ - TÄLLÄINEN OLI OLYMPIASTADIONIN VUOSI 2021   

Julkaistu 19.1.2022

Olympiastadionille 2021 oli sekä poikkeustilan että palkintojen vuosi. Haasteista huolimatta stadion täyttyi tapahtumista, kokouksista ja liikkumisen riemusta.  

Koronapandemian haasteista huolimatta uudistettu Olympiastadion pääsi näyttämään, että Helsingin tunnetuimmasta maamerkistä on totisesti moneksi. 

Olympiastadionin puheenjohtaja Ari Kuokkanen kertoo, että niin tapahtumilla, kokouksilla, liikunnalla kuin stadionvierailuilla on oma paikkansa Olympiastadionin suuressa kokonaisuudessa. 

”Poikkeusaika on vahvistanut sitä, että stadionin toimintojen monimuotoisuudella on suuri merkitys.”

Yhteensä 250 000 vierailijaa. 124 000 tapahtumakävijää. 57 600 arjen liikkujaa. 20 000 vierailua tornissa. 5717 osallistujaa stadionkierroksilla. 10 500 kokousasiakasta.

Tapahtumia, liikuntaa ja kokouksia turvallisuus edellä

Rajoituksista huolimatta Olympiastadionin tiloissa tapahtui ympäri vuoden. Kuokkasen mukaan turvallisuuteen on panostettu jokaisella osa-alueella. 

”Olemme olleet avoinna koko pandemian ajan rajoitusten mahdollisuuksien mukaisesti.” 

Tammikuusta toukokuuhun tapahtumat järjestettiin ilman yleisöä, ja stadionin kentällä sekä monipuolisissa liikuntatiloissa harjoittelemaan pääsivät vain lapset ja nuoret sekä huippu-urheilijat.

Kesäkuusta eteenpäin Olympiastadionilla riitti vilskettä, kun rajoituksia alettiin jälleen purkaa. Tilat täyttyivät kokoustajista, stadionkierrosten osallistujista, lounaskävijöistä ja tornista maisemia ihailemaan tulleista vieraista. Huuhkajien ja Helmarien maaottelut houkuttelivat katsomoon kymmeniätuhansia faneja. Stadionin valloitti myös monet muut tapahtumat, kuten jalkapallon euro-ottelut, Helsinki Cup, juoksutapahtumat ja Olympiapäivä.  

Yksi vuoden vauhdikkaimmista päivistä oli LähiTapiolan järjestämä treenipäivä. Lasten ja nuorten joukkueet ympäri Suomea pääsivät tutustumaan stadionin tiloihin, istumaan Huuhkajien vaihtoaitiossa ja järjestämään omat treenit uusituissa liikuntatiloissa.  

”Lapset ja nuoret kyllä tykkäsivät, sen näki ilmeistä ja ilosta. Käyminen Olympiastadionilla ja tornissa on jotain erityislaatuista”, kertoo LähiTapiolan suunnittelujohtaja Kirsi Juusti. 

Monipuoliset ja esteettömät tilat keräsivät palkintoja

Avautuessaan uudistettuna vuonna 2020 Olympiastadion palkittiin arkkitehtuuristaan ja remontistaan. Palkintosade jatkui myös vuonna 2021. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi Olympiastadionille Vuoden Liikuntapaikka 2021 -tunnustuksen. Kansainvälinen olympiakomitea IOC, kansainvälinen paralympiakomitea IPC sekä kansainvälinen urheilu- ja vapaa-ajan laitos IACS taas palkitsivat Olympiastadionin hopeamitalilla esimerkillisestä urheilu- ja vapaa-ajan arkkitehtuurista. 

 Lisäksi Olympiastadion sai vuoden 2021 esteettömyystunnustuksen Helsingin vammaisneuvostolta. Neuvosto palkitsee vuosittain tiloja, jotka ovat erityisen toimiva kaikenlaisten käyttäjien näkökulmasta.

“Perusparannus- ja uudistamishankkeessa kiinnitettiin erityistä huomiota uudistetun Olympiastadionin esteettömyyteen. Nyt uudella aikakaudella kulku Vierailijakeskuksesta stadionin eri tiloihin tapahtuu esteettömiä väyliä ja uusia hissiyhteyksiä käyttäen”, Kuokkanen kertoo. 

Edessä elämyksellinen tapahtumavuosi 

Vuonna 2022 Olympiastadionilla tapahtuu vieläkin enemmän. Vuosi 2022 käynnistyi Lux Helsinki -tapahtumalla, jonka aikana stadionilla vierailijoita oli 60 000. Jatkoa on luvassa niin maailmantähtien konserttikiertueita, huippuluokan urheilua kuin ainutlaatuinen mahdollisuus päästä hiihtämään stadionilla Helsinki Ski Weeksin aikana. Kesällä juhlitaan myös Helsingin olympialaisten 70-vuotisjuhlavuotta. 

Tapahtumien lisäksi kävijöitä odottavat uudenlaiset stadionkierrokset, jotka tarjoavat seikkailuhetkiä lapsille ja taidetta Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista kulttuurin ystäville.

 Kuokkanen on innoissaan alkaneesta vuodesta ja uskoo, että stadion yhteistyökumppaniensa kanssa mahdollistaa unohtumattomia elämyksiä niin suomalaisille kuin Suomessa vieraileville.

”Tervetuloa elämysten äärelle!” hän toivottaa.