TORNISTA AVAUTUU TÄHTITAIVAS

Julkaistu 27.10.2020

Olympiastadionin torni on yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä. 72 metrin korkeuteen saakka yltävä torni on erinomainen näköalapaikka ja tämä yli 80-vuotias maamerkki omaa myös aivan oman runsaan historian. Vuosien varrella torni on ehtinyt nähdä niin huippu-urheilua, toisen maailmansodan kuin olla myös tärkeä palanen suomen ensimmäistä TV-lähetystä.

 

"Isäni kantoi minut ylös torniin, olin nukahtanut. Heräsin isän sylissä ja kun avasin silmäni, luulin tulleeni taivaaseen. Oli pimeää, mutta en ollut koskaan nähnyt niin paljon tähtiä." 

Näin muistelee Mirja ensimmäistä vierailuaan stadionin tornissa lapsuudessaan. Tarina kuvaa hyvin sitä merkitystä ja niitä muistoja, joita stadionin torni on suomalaisille tarjonnut pitkän historiansa aikana. 

Helsingin Olympiastadionin rakentamisesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu 1930-luvun alussa ja tuolloin edellytettiin ehdotuksissa korkeaa tornia itse stadionin viereen. Kilpailun voittaneiden Toivo Jäntin ja Yrjö Lindegrenin ehdotuksessa 72-metrinen torni tulisi vartioimaan stadionin pääsisäänkäyntiä, näin myös tapahtui.

Tornin rakentamisesta on jäänyt elämään tarina Aino Lehtisestä, joka kantoi yksin selässään kaiken tornin ulkorappaukseen tarvitun kalkkilaastin maan tasalta tornin huipulle. Täysi kontti laastia painoi noin 40 kiloa. Lehtinen kertoi myöhemmin, että “Kertokaa lapsenlapsillekin, että minä tein sen yksin.” 

 

Maratontornista maamerkiksi

Stadionin tornia kutsuttiin aluksi nimellä “maratontorni”, sillä se näytti maratonjuoksijoille pitkän matkan päähän, missä maali sijaitsee. Stadionin tornin ilmaantuminen näkökenttään antoi myös merkin siitä, että nyt on viimeisen loppukirin aika.

Presidentti Kyösti Kallion vihkiessä uuden stadionin käyttöön kesäkuussa 1938, aukesi samalla stadionin torni yleisökäyttöön. Tornista muodoistuikin nopeasti yleisömagneetti niin paikallisille ihmisille kuin turisteillekin, tornista aukeavat näköalat tekivät vaikutuksen ihmisiin. 

Tornin muodostuessa Helsingin uudeksi vetonaulaksi, jouduttiin se sulkemaan yleisöltä vain kolmea vuotta myöhemmin. Toisen maailmansodan ollessa käynnissä varattiin torni Helsingin ilmasuojelukeskuksen tähystysasemaksi. Kauan odotettu yleisön paluu torniin palasi mahdolliseksi toisen maailmansodan päätyttyä keväällä 1945.

 

Juhlapäiviä, TV-lähetyksiä ja arjen vierailuita

Talvisodan syttyminen oli aiemmin peruuttanut Helsingiltä Olympialaisten järjestämisen vuonna 1940, mutta seuraavalla vuosikymmenellä päästiin todistamaan stadionin tornin merkittävintä juhlapäivää. Heinäkuun 19. päivänä 1952 kestävyysjuoksija Hannes Kolehmainen pääsi sytyttämään olympiatulen tornin huipulle. Neljä urheilijanuorukaista kuljettivat tulen stadionin portaita pitkin Kolehmaiselle ja vuosikymmenten odotus ja unelma saivat päätöksensä. Olympialaiset olivat tulleet Helsinkiin.

Olympialaisten jälkeen tornissa käynti jatkui vilkkaana. Miljoonan kävijän rajapyykki rikottiin seuraavana vuonna. 

Vuonna 1957 torniin asennettiin mikroaaltolinkki kuvansiirtoa varten ja Suomen yleisradio käynnisti ensimmäiset koelähetykset televisioon juurikin stadionin tornin kautta. Ensimmäisiä lähetyksiä pystyttiin seuraamaan vain pääkaupunkiseudulla tornin lähettimen signaalin yltäessä vain 50 kilometrin säteelle tornista, mutta tornilla on hieman yllätyksellisesti ollut tärkeä rooli myös televisiolähetysten saapumisessa Suomeen.

Stadionin torni on vuosien saatossa nähnyt myös yksityishenkilöiden ilon hetkiä. Moni avioliitto on saanut alkunsa tornin huipulla vihkimisen muodossa. 

Tornista vakuuttunut Minna allekirjoittaa sen merkityksen. Minna kertoo käyneensä tornissa viimeksi vajaat 40 vuotta sitten, mutta kokemus on edelleen vahva ja muistot yhtä kultaisia. 

“Kävin viimeksi stadionin tornissa ollessani 19-vuotias ja nyt ympyrä ikään kuin sulkeutuu päästessäni uudelleen ihailemaan Helsingin maisemia tornista käsin. Tornin vakuuttavuudesta kertoo paljon se, että kokemus oli täysin samanlainen, kuin viimeksikin. Tavallaan tuntuu, että olisi palannut ajassa taaksepäin, kun muistelee edellistä käyntiä tornissa ja vertaa sitä tähän nykyiseen, eroa ei oikeastaan ole niin paljon, kuin voisi luulla”, Minna kertoo haltioituneena kokemuksestaan ja muistoistaan torniin liittyen.

 

Tornivierailu lahjaksi

Tornivierailu on mahdollista ostaa myös lahjaksi. Lahjalippu on voimassa 31.12.2021 asti ja lahjan saaja voi vierailla tornissä hänelle sopivana ajankohtana tornin aukioloaikoina. 

Stadionin torni on avoinna aamusta iltaan asti, joten Helsinkiä pääsee ihailemaan halutessaan joko päivällä tai kaupungin komeassa iltavalaistuksessa. 

Tervetuloa stadionin torniin nauttimaan omasta hetkestä tähtitaivaan alla tai vierailulle yhdessä läheisten kanssa!