Pohjan tervajaiset

Louhinnat ovat saavuttaneet syvimmän kohdan

30.03.2017

Olympiastadionin uudistamisen louhinnan alkupaukku räjäytettiin vuosi sitten. Perinteen mukaan pohjan tervajaisia vietetään, kun louhinta on saavuttanut syvimmän kohtansa. Tämä hetki saavutettiin stadiontyömaalla tänään 30.3.2017. Tervajaiset ovat merkittävä rakentamisen juhla. 

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen maarakennus- ja louhintaurakan toteuttaa Lemminkäinen. Urakassa on louhittu uusia yleisöpalvelu-, monitoimi-, liikunta-, logistiikka- ja tekniikkatiloja maanalaisina laajennuksina. Lemminkäinen jatkaa maanrakennustöitä ja rakenteiden vahvistuksia syksyyn 2017.

"Työmaa on ollut Lemminkäiselle erittäin mielenkiintoinen ja tarjonnut positiivisia haasteita läpi organisaation. On ollut hienoa päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan työtä yhteistyössä tilaajan ja rakennuttajan ammattilaisten kanssa. Tehtävänämme on ollut mahdollistaa tilaajan tavoitteiden toteutuminen ja jatkorakentaminen", sanoo Lemminkäisen insinööri- ja väylärakentamisen johtaja Aleksi Laine. 

Stadion on erityinen insinöörirakentamisen kohde, jossa on yhteistyössä urakan aikana etsitty ratkaisuja erityisiin teknisiin haasteisiin. Stadionin uudistaminen onkin asettanut erittäin mielenkiintoisen ja positiivisen haasteen Lemminkäisen louhinnan, pohjarakentamisen ja insinöörirakentamisen ammattilaisille. Erityisosaamista projektissa ovat vaatineet louhintojen lisäksi muun muassa työnaikaisten tuentojen ratkaisut. 

"Stadionin vanhojen rakenteiden ja tornin säilyvyyden takaaminen samalla kun ympäriltä ja alta poistetaan 150 000 m3 kiveä, tuetaan vanhat rakenteet ja rakennetaan uudet tukirakenteet, on taannut sen että työsuunnittelua ja tekniikoita on saanut sekä suunnitella että kehittää joka päivä", kertoo ensimmäisestä työmaavuodesta projektipäällikkö Jyrki Perokorpi Lemminkäiseltä. 

Stadionin uudistamisessa on viisi merkkipaalua. Ensimmäinen oli alkupaukun räjäytys 7.4.2016. Toinen merkkipaalu on pohjan tervajaiset 30.3.2017. Tulevia vaiheita ovat uudistuvan stadionin peruskiven muuraus, harjannostajaiset ja Olympiastadionin käyttöön vihkiminen.

FAKTAT

Louhinnan ja maankaivuun kokonaismäärät ensimmäisen vuoden aikana: 

  • louhinta n. 133 000 m3
  • maankaivuu n. 77 500 m3

Louhintojen syvyydet maanpinnan koroista:

  • tornipiha -12 metriä
  • tornin viereinen alue -7 metriä
  • urheilumuseon alitus -14 metriä
  • stadionin pohjoinen pääty -11 metriä
  • kentän alapuolinen huoltotunneli -7 metriä
  • itäsivun alue -7,5 metriä
  • stadionin koillisosa -6 metriä

Kuva louhinta-alueista (PDF)

Pohjan tervajaiset:

Pohjan tervajaiset ovat louhintaurakoissa perinne. Pohjan tervajaisia vietetään, kun louhosurakka on louhittu syvimpään kohtaansa. Vanhan perinteen mukaan pohjan tervaus estää kosteuden pääsemisen louhoskohteeseen. Toisen tarinan mukaan tervaamalla estettiin hiisien nouseminen kalliosta louhittuun tilaan.