Stadiontyömaan kuulumisia

Timanttivaijerisahausta

31.05.2017

Olympiastadionin maarakennus- ja louhintaurakka on edennyt loppusuoralle. Maankaivuun valmiusaste on 99% ja stadionin ulkopuolisista louhinnoista on tehty 95%. Urakka jatkuu stadionilla syksyyn 2017 asti muun muassa urakkaan kuuluvilla rakennusteknisillä töillä ja sisäalueen louhinnoilla. Stadionilla on käytetty louhintatöiden apuna paljon timanttivaijerisahausta, joka on vielä melko harvinainen menetelmä kotimaisessa kaupunkilouhinnassa. 

Pyysimme työmaainsinöörin tehtävässä stadionilla toimivaa Lemminkäisen Jaakko Klingaa kertomaan käytetystä tekniikasta. 

"Timanttivaijerisahauksella tarkoitetaan ohuen raon tekemistä kallioon timanttipinnoitteisen vaijerin avulla. Rako muodostetaan kiskojen tai telan varassa liikkuvalla sahalla, joka vetää pyörivää, halkaisijaltaan 11–12 millimetriä paksua vaijeria leikattavan pinnan ympärillä. Ennen sahauksen aloittamista kallioon porataan pilottireiät, joiden läpi vaijeri pujotetaan. Nämä reiät muodostavat reunat leikattavalle pinnalle. Lisäksi sahauksessa käytetään apuna vettä. Vesi estää vaijeria ylikuumenemisesta ja kuljettaa irronneen materiaalin pois sahausraosta", kertoo Klinga.

"Irronnut kivi on hyvin hienoa ja muodostunut railo likimain vaijerin halkaisijan levyinen. Kiven irrottamisessa on periaatteessa kyse hiertämisestä ja syntynyt leikkauspinta on hyvin sileä verrattuna muihin irrotusmenetelmiin. Timanttivaijerisahattu railo louhinnan reunalinjalla suojelee stadionin rakenteita louhinnan vaurioilta", avaa Klinga asiaa stadiontyömaan osalta.

Olympiastadionin uudistamista vuosien 2017-2019 aikana voit seurata myös Stadionuutisia-uutiskirjeen tilaamalla. Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa tuoden ajankohtaisen tiedon sähköpostiisi. Uutiskirje on maksuton ja voit perua uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

TILAA UUTISKIRJE TÄSTÄ

 

Kuvat: Porapaalujen välisen kallion sileät reunalinjat on tehty timanttivaijerisahaamalla.