Merkittäviä betonointitöitä työmaalla

Uudisalueiden valut

08.11.2017

Olympiastadionilla tehdään marraskuun aikana kaksi merkittävää uudisalueiden valua. Liikunta- ja tapahtumakeskuksen betonointityöt tehdään 9.-10.11. välisenä yönä ja logistiikkakeskuksen betonointityöt 16.-17.11. välisenä yönä. Molemmat urakat ovat varsin mittavia, ja tästä syystä töitä tehdään myös ilta-ja yöaikaan. Valujen aikana alueella liikkuu paljon betoniautoja. Pyrimme suorittamaan työt niin, että niistä on mahdollisimman vähän häiriöitä lähiympäristön asukkaille, alueen toimijoille ja liikenteelle.

Uuden liikunta- ja tapahtumakeskuksen betonointityöt 

Uuden maanalaisen liikunta- ja tapahtumakeskuksen ensimmäisen holvikannen betonointityöt aloitetaan torstaina 9.11. iltapäivän aikana. Työ valmistuu perjantaiaamuna 10.11. Työ on vaativa ja laaja. Betonia tarvitaan 1 200 kuutiota, joka vastaa 50 omakotitalon rakentamiseen tarvittavaa betonimäärää. Betonia tuo paikalle 120-130 betoniautoa. Työ tehdään kahdella pumpulla, jotka ovat suurimpia Suomessa käytettäviä betonipumppuja.

Työskentelypaikka on erittäin ahdas – monttu Urheilumuseon kupeessa. Tämä tuo lisähaastetta erityisesti työturvallisuuteen työmaaliikenteen kannalta. Siksi nykyinen yhden auton levyinen ajotie levennetään kalliolouhinnan avulla riittävän leveäksi kahdelle betoniautolle. Näin autojen ei tarvitse turhaan peruutella pimeässä, joten liikenne sujuu joustavasti ja työt saadaan nopeammin valmiiksi. Työturvallisuussyistä betoniautoissa on peruutuspiippaus. Pahoittelemme jo etukäteen, että piippausääni saattaa tuottaa jonkin verran häiriötä, mutta toivomme samalla ymmärrystä työturvallisuuden takia. Turvallisuus on meille kaikkein tärkeintä, jotta jokainen työmaalla yön ajan uurastava tai työmaan läheisyydessä muutoin liikkuva pääsee turvallisesti ja terveenä kotiin.

Tietoa tulevasta liikunta- ja tapahtumakeskuksesta

Nykyisen stadionin länsisivuille louhitaan maan alle uudet liikunta- ja monitoimisalit sekä tapahtumakäyttöön oheistiloja. Niiden suunnittelussa on otettu huomioon liikuntaseurojen, liikkujien ja urheilun valmennuksen tarpeet sekä suurtapahtumien vaatimukset. Tapahtumakäytössä tilat toimivat artisti-, urheilija- ja mediatiloina.

 

Logistiikkakeskuksen betonointityöt, kakkosvalu 

Tulevan logistiikkakeskuksen toisen vaiheen holvikannen betonointi on reilun 1 100 kuution urakka. Mittava työ tehdään edellisen valun tavoin noin vuorokauden mittaisena yhtäjaksoisena betonointityönä. Tähänkin vaiheeseen tarvitaan lukuisa määrä betoniautoja, yhteensä noin 140 autoa.  Työvaihe on vaativa, sillä kahden pumpun sijoittelu on suunniteltava erityisen huolella. Viimeistelytöineen urakan kesto on 20 tuntia. Varsinainen betonointityö aloitetaan torstaina 16.11. noin klo 15 ja sen suunniteltu valmistuminen on kokonaisuudessaan perjantaina 17.11. aamupäivällä.

Tietoa tulevasta logistiikkakeskuksesta

Stadionin pohjoispuolelle rakentuvat logistiikka-, varasto- ja tekniset tilat, jotka sijaitsevat maan alla. Logistiikkatilaa tulevat käyttämään mm. tapahtumissa median lähetysautot sekä konserttien suurkalusto. Kellariin sijoitetaan myös mm. ravintoloiden kylmäkontit ja kiinteistön jätekontit. Alueelta tulee olemaan suorat yhteydet maantasoon ja kentälle myös tapahtumien aikana. Logistiikkakellariin tulee oma ajoramppi Pohjoiselta Stadiontieltä, jonka kautta kulkevat myös artistien ja urheilijoiden ajoneuvot. Maanalaisia tunneleita pitkin henkilökunnalla, urheilijoilla ja esiintyvillä tähdillä on nopeat yhteydet Olympiastadionin eri osiin. Logististen toimintojen sijaitessa maan alla vapautuu maanpinnan taso kokonaisuudessaaan suuren yleisön liikkumiselle ja palveluille. Logistiikka-alueen päälle rakentuu uusi Pohjoinen Stadiontori, jonne ikuistetaan kaikki stadionkeräyksen lahjoittajien nimet. www.stadion.fi/lahjoita

 

Lisätietoa:

Skanska

olympiastadion@skanska.fi

Kuva: Betoinointialueet (merkitty keltaisella)