Juhlavalaisu ja tuli Suomen itsenäisyyden kunniaksi

Olympiastadion on yksi Suomen itsenäisyyden symboli

20.11.2017

Kun Stadionia aikoinaan maamme itsenäistymisen jälkeen ryhdyttiin rakentamaan, oli tuolloin ajatuksena, että stadionin tornissa palaisi ikuinen tuli Suomen itsenäisyyden symbolina. Tämän alkuperäisen ajatuksen ja maamme satavuotisjuhlan kunniaksi sytytämme tulen stadionilla alkuperäisen vuoden 1952 olympialaisten tulimaljan muotin mukaan vuonna 1994 valmistettuun maljaan. Maljassa on palanut tuli Olympiastadionilla Urheilumuseon katolla helmikuussa -94, jolloin Lillehammerin kisojen soihtuviesti kulki stadionin kautta. Tuli syttyy Olympiastadionin aukiolle Paavo Nurmen patsaan läheisyyteen 5.12. klo 17. Tuli palaan maljassa klo 19 asti. Myös Stadionin torni on osana juhlallisuuksia ja se valaistaan sinivalkoiseksi valtakunnallisen juhlavalaisun aikataulun mukaisesti.

Suomalaisten stadion

Olympiastadion on yksi Suomen itsenäisyyden symboli; monumentti sekä henkisesti että rakennuksena. Stadion on myös koko historiansa ajan ollut kansallisen yhtenäisyyden vertauskuva. Jo stadionin rakennusvaiheissa puhuttiin koko kansan stadionista. Määritelmä ei ole haalistunut, vaan pikemminkin vahvistunut yhteisten kokemusten kautta.

Suomalaisten unelma omasta stadionista virisi jo itsenäistymisen vuosina. Eri vaiheiden jälkeen stadionin rakennustyöt käynnistyivät 12. helmikuuta 1934. Stadionilla oli koko kansan kannatus ja voitiin täydellä sydämellä sanoa, että Suomeen ja Helsinkiin oli nousemassa stadion, jonka kansa rakensi.

Kun presidentti Kyösti Kallio vihki stadionin käyttöön 12. kesäkuuta vuonna 1938, totesi hän puheessaan: ”Kansalaiset, Suomella on nyt merkkipäivä, kun pääkaupunkiimme rakennettu stadion avaa porttinsa suurien isänmaallisten juhlien ja jalon kilvoittelun tyyssijaksi. Stadionin uljas torni kansallislippuineen kohoaa kuin yksimielisyyden pyhä symboli kohti korkeutta. Me toivomme tämän stadionin aina säilyvän sellaisten isänmaallisten harrastusten ja rientojen keskuksena, jotka kuvastavat sisäistä voimaamme, isänmaallista mieltämme ja ruumiillista kuntoamme. Vihkiessämme tämän stadionin tarkoitukseensa uskallamme toivoa, että sen olemassaolosta koituisi siunausta kansallemme. Säilyköön tämä Suomen stadion kautta aikojen kansamme keskuudessa yhteistunnon suurena vertauskuvana keskuudessamme.”

Vuonna 1938 avattu Olympiastadion tunnetaan niin tornistaan kuin moniin mieliin painuneista urheilu- ja kulttuurihetkistä. Suomalaiset ovat kokeneet stadionilla moninaisia hurmoshetkiä, oli kyse sitten vuoden 1952 olympialaisista, musiikin matkalle kuulijat singonneista konsertista tai urheilijoiden otteista täyden stadionin edessä.

Uudistettu stadion nykyisille ja tuleville sukupolville

Käynnissä oleva Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen muuntaa historiallisen urheilu- ja tapahtuma-areenan paikaksi, joka täyttää tulevaisuudessa kansainvälisten suurtapahtumien vaatimukset ja on myös päivittäin suomalaisten ja vierailijoiden käytössä. Olympiastadion kokee muodonmuutoksen, jonka avulla takaamme sille paikan myös tulevien sukupolvien sydämissä. Uudistettu Olympiastadion on toimiva, turvallinen ja tunnistettava. Yleisölle, tapahtumajärjestäjille ja kaupunkilaisille rakentuu uusia tiloja päivittäiseen käyttöön. Rakentumassa on suomalaisten stadion tuleville yhteisille elämyksille. Uudistuva Olympiastadion toivottaa tervetulleeksi maailman urheilu- ja viihdetähdet mutta ennen kaikkea sinut. 

Kerro oma stadiontarinasi ja tule mukaan tulevaisuuden tarinaan

Olympiastadioniin tiivistyy valtava määrä suomalaisten tunteita, muistoja ja tarinoita – todellisia stadionluokan elämyksiä. Oman tarinan voi kertoa tai jakaa kuvan/videon osoitteessa www.stadion.fi/stadionluokan-tarinani

Tulevaisuuden stadiontarinassa voit olla mukana myös lahjoittajana ja ikuistaa nimen uudistuvalle Olympiastadionille. Kaikki lahjoitukset käytetään uudistuvan stadionin varustamiseen tuleville suomalaisten yhteisille elämyksille. www.stadion.fi/lahjoita

VIDEO: Stadion läpi itsenäisyyden

 

www.suomifinland100.fi/project/olympiastadion-ikuisesti/