Tapahtuu Stadionilla 2018

Stadiontyömaalla merkittäviä työvaiheita 

06.02.2018

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyö etenee ja vuoden 2018 aikana stadiontyömaalla tehdään useita merkittäviä työvaiheita. Näkyvin kokonaisuus on stadionin katsomoiden teräskatoksen asennus ja siihen liittyvät valmistelevat työt. Julkisivurakenteiden vahvistus eli manttelointi on jo valmistumassa eteläkaarteessa ja manttelointityö jatkuu itäkatsomossa kohti pohjoiskaarretta. Lisäksi työn alla on purkutyöt pohjoiskaarteessa. Maanalaiset uudistilat nousevat maan pinnalle huimaa vauhtia; viimeiset suuremmat betonointityöt tehdään kesän 2018 aikana. A-katsomossa tehdään pienempiä valuja ja alueen katoksen rakenteita korjataan ja uusitaan. Urheilumuseon tiloissa on käynnissä perusparannustyöt. 

Rakenteiden vahvistaminen

Olympiastadionia kiertää noin 80 betonipilaria, jotka vahvistetaan mantteloimalla kannattamaan uutta teräskatosta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olemassa olevista pilareista poistetaan piikkaamalla vanhempaa betonikerrosta pois ja pilarin pinta betonoidaan paksummaksi. Tämä vaihe on suurimmalta osin käsityötä, sillä valmiita elementtejä ei tällaiseen ole olemassa. Työskentelytilat rakenteiden välissä ovat myös aika ahtaat, joten suuria koneita ei voida käyttää. Työvaihe ei aiheuta ympäristöön häiriötä.

     

Teräskatoksen asennus

Uudistuneen stadionin katsomot tullaan kattamaan ja tämä on yksi koko urakan merkittävimmistä työvaiheista. Katokseen tulee terästä noin kolme miljoonaa kiloa. Pisin yksittäinen palkki on peräti 36 metriä pitkä. Kolme miljoonaa kiloa on todella hurja määrä, reilun 400 norsun verran tavaraa. Vaikka näin massiivista teräsmäärää varten tarvitaan noin 100 kuljetusrekkaa, mainittavampia häiriöitä lähiympäristön asukkaille ja muille toimijoille ei ole odotettavissa. Työmaaliikenne hoidetaan Mäntymäentien ja Hammarskjöldintien kautta pääosin päiväsaikaan. Työt aloitetaan loppukeväällä 2018.

Uudistilat

Maanalaisia uusia tiloja tulee stadionille yhtä paljon kuin vanhoja korjataan eli noin 20 000 neliömetriä. Suurimmat betonointityöt on jo tehty pohjoispuolen logistiikkakeskuksessa ja sen viereisessä koillisvarastossa. Länsipuolen liikunta- ja tapahtumakeskuksen työt jatkuvat kevään ja kesän aikana. Stadionmaljassa kentän alla olevan sisäjuoksuradan/huoltotunnelin työt jatkuvat. Maanalaiset uudistilat on kuvattu alla olevassa kuvassa oranssilla värillä.

Tervetuloa mukaan seuraamaan Olympiastadionin uudistamista vuosien 2018-2019 aikana. Stadionuutisia-uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa tuoden ajankohtaisen tiedon sähköpostiisi. Tilaa Stadionuutiset TÄSTÄ

Stadionuutiset 1/2018