LUX HELSINKI

LUX HELSINKI 5.-9.1.2022

Publicerad 1.12.2021

Lux Helsinki är en ljusfestival som ordnas varje år och som äger rum i Helsingfors centrum kring början av januari. På festivalen 2022 skapar norrsken en magisk stämning över Olympiastadion.

Verket Borealis flammar i olika färger och förändras ser olika ut varje ögonblick beroende av vindar och rådande väderförhållanden. Ingång till Olympiastadion är via Norra Stadionvägens entré. Utgång via porten mot Hammarskjöldsvägen. Besökarna cirkulerar kring stadion enbart i medsols riktning.

Det finns också två andra verk runt Olympiastadion. På södra torget av stadion är påtaglig Ljusverket Ström!, som är ett spektakulärt torn som sträcker sig till en höjd av 30 meter och gnistrar av blå energi. 

Verket Storstaden projiceras på Idrottsmuseets fasad och skorstenspipa, invid Olympiastadion.är färg, flöde, former, nätverk, gestalter och puls. 

Inträde till evenemanget är gratis.

Mer information: luxhelsinki.fi/sv/

Lux Helsinki 5–9.1.2022 kl. 17–22. Lux Helsinki ordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse och ansvarig producent är Susa Nokelainen. Sun Effects Oy står för planeringen och produktionen bakom rutten och verken, och kuratorerna heter Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, ljuskonstföreningen FLASH och Juha Rouhikoski.