Helsinki 1952

JUBILEUMSÅRET HELSINGFORS 1952 FIRAS PÅ STADION OCH IDROTTSMUSEET PÅ MÅNGA SÄTT

Publicerad 6.6.2022

Denna sommar har det gått 70 år sedan de olympiska spelen anordnades i Helsingfors 1952. Jubileumsåret firas på Olympiastadion och Idrottsmuseet med många slags evenemang och innehåll. Under jubileumsveckan i juli 2022 finns det en hel del gratisevenemang i programmet. Huvudevenemanget är Olympiadagen på Stadion den 20 juli.

Olympiska spelen i Helsingfors är Finlands mest betydelsefulla idrottsevenemang genom tiderna. Det erbjuds gott om olika möjligheter för besökare både på Idrottsmuseet och på Olympiastadion att hedra 70-årsjubileet för OS i Helsingfors. Arrangörerna av storevenemang på Olympiastadion hedrar för sin del också jubileumsåret under de olika evenemangen. Funkispärlan Bistro Stadion erbjuder besökarna jubileumsårets smakupplevelser. 

Helsinki 1952 – guidade rundvandringar på Olympiastadion

På jubileumsårets guidade rundvandringar på Stadion får man bekanta sig med det förnyade Stadion, ta en djupdykning i historien och återuppleva oförglömliga ögonblick från tävlingarna. Helsinki 1952-rundvandringar anordnas under hela året på finska, svenska och engelska samt som tillgängliga rundvandringar med beaktande av behoven hos personer med funktionsnedsättningar. För barn finns också en egen rundvandring, Äventyr på Olympiastadion, som rekommenderas för 5–12-åringar. Biljetter till de guidade rundvandringarna säljs av Lippupiste, www.lippu.fi.

Rundvandringar kan också bokas för den egna gruppen eller organisationen direkt på webbplatsen www.stadion.fi.

Olympiastadions torn

Olympiastadions torn är öppet året runt i enlighet med Stadions övriga öppettider.

Specialpriset den 19-24 juli är 5 euro för vuxna och 2 euro för barn. Besökspriset för grupper som beviljas rabatt är 3 euro. Barn under sju år besöker tornet gratis tillsammans med en betalande vuxen. På söndagen den 24 juli kan innehavare av Veikkaus-kort besöka tornet gratis.

Mer information om besök på tornet finns här.

Idrottsmuseet

Idrottsmuseets huvudutställning presenterar Helsingforsolympiaden brett och mångsidigt. Utställningen visar ett omfattande urval av Idrottsmuseets samling av föremål med anknytning till OS. Utställningens klaraste stjärna är den olympiska facklan i silver. Utställningsföremålen, den interaktiva pekväggen och olika applikationer berättar om idrotten och också om livet i Helsingfors under OS. Olympiasommaren väcks till liv med den restaurerade originalfilmen i färg om tävlingarna och stämningen i olympiastaden.

Sommarens program omfattar föreläsningar och guidningar på temat Helsingfors 1952. Pop up-utställningen Helsingfors 1952 visas på olika ställen runt om i Helsingfors. 

Bistro Stadion

Bistro Stadions sommarmeny återspeglar jubileumsårets tema från och med den 13 juni. Jubileumsårets meny kan beställas till evenemang och möten som anordnas på Stadion. 

Jubileumsveckan ”Helsingfors 1952” 19–24.7.

Helsingfors Olympiastadion var redo att ta emot idrottsvärldens elit med den högtidliga invigningen av spelen i den XV olympiaden 19.7.1952. Nu 70 år senare firas Helsingforsspelen under jubileumsveckan i juli på Olympiastadion på många olika sätt.

Öppet hus på utomhusbanan - ”Respect run”

Tis 19.7. kl. 8–12

Sön 24.7. kl. 12–16

Fritt inträde till motionspass på Olympiastadions utomhusbana. Ingång via Olympiastadions Besökarcenter (ingången till tornet). Rutten till utomhusbanan är hinderfri. Under motionstiderna kan besökarna använda toalettutrymmena vid Stadions Besökarcenter, men omklädningsrummen är inte tillgängliga för allmänheten. Vi rekommenderar att man kommer till Stadion i de kläder som man vill motionerna i. OBS! Vänligen observera att det inte är tillåtet att motionera på Stadions gräsplan.

Olympiadagen - jubileumsårets huvudevenemang

Jubileumsåret till ära anordnar Finlands olympiska kommitté tillsammans med Helsingfors stad, Olympiastadion, Idrottsmuseet, medlemsorganisationer och samarbetspartner jubileumsårets huvudevenemang Olympiadagen den 20 juli kl. 10–17. Evenemanget är gratis och öppet för alla och ger deltagare i alla åldrar en möjlighet att prova på olika idrottsgrenar och motionsformer.

Här kan var och en hitta inspiration till motionerande inför höstsäsongen. I Stadionområdet kommer man att bygga en bana med 10–15 montrar för olika sportgrenar där idrottsföreningars handledare och motionärer introducerar besökarna till de olika grenarna. Under evenemanget kan barn, unga och vuxna utmana sig själva och tävla mot varandra. Finlands olympiska kommitté välkomnar alla att njuta av en energisk sommardag på Finlands mest legendariska idrottsarena och att samtidigt bekanta sig med den finländska olympiahistorien.

Idrottsmuseet

Tis 19.7. ”OS i Helsingfors”-guidningar kl. 11, 12 och 16.

Föreläsningar kl. 14 och 17: Stämningar, föremål och fotografier från OS i Helsingfors 1952.


Ons 20.7. Fritt inträde till Idrottsmuseet

Helsingfors olympiasommar 1952 i bilder. Non stop-visningar på Idrottsmuseets Sylvi Saimo-sal.

Fackelworkshop kl. 10–17. Gör din egen fackla!

Tors 21.7. kl. 18 föreläsning: Stämningar, föremål och fotografier från OS i Helsingfors 1952.

Mer information om Idrottsmuseets evenemang under jubileumsåret finns på webbplatsen  www.urheilumuseo.fi/sv/.
 

Checker-åkturer

Checker ry tar besökare på åkturer med en renoverad Checker-taxi från 1952. Dessa begagnade amerikanska taxibilar kompletterade taxiflottan i Helsingfors under OS 1952. 

Bilen används för åkturer i Stadions närhet dagligen kl. 12–18 19–21.7.2022. Åkturerna börjar vid Stadions torn och kostar 5 €/per person, 2 € för barn under sju år. Åkturerna betalas på Olympiastadions Besökarcenter. 

Har du eller dina närstående minnen från Olympiastadion från OS 1952? Dela dem med oss! Skicka in dina minnen HÄR (formulär på finska).

Olympiastadion och Idrottsmuseet tillhör de populäraste sevärdheterna i Finland och intresserar såväl inhemska som utländska besökare både på grund av sin arkitektur och sin historia. Välkommen till en oförglömlig OS-resa under 2022!