FÖRNYADE OLYMPIASTADION ÖPPNAS

Stadion öppnas för andra gången i sin historia

Olympiastadion har under sin historia upplevt stora stunder. Den har fört människor samman, höjt efterkrigstida Finlands självkänsla och lyft fram Helsingfors som ett internationellt betydande besöksobjekt. Ett mästerprov på funkisarkitektur och mycket annat – förnyade Olympiastadion erbjuder ännu mer stämning av gemenskap och fina upplevelser.

”Olympiastadion är i all korthet en unik bit av det självständiga Finlands historia och av oförglömliga stunder. Det är fint att olympiasommarens 1952 hjärta nu står berett att fortsätta som scen för oförglömliga stunder på såväl idrottens som kulturens område. Olympiastadion är ett praktfullt exempel på funktionalismen. Jag är övertygad om att Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti skulle betrakta resultatet av den nu slutförda grundliga förbättringen med stolthet och belåtenhet. Med förbättringarna som gjorts ser vi till att Olympiastadion inte enbart utgör ett monument över en svunnen tid utan en del av finländarnas mest hjärtgripande idrotts- och kulturupplevelser även i framtiden”, konstaterar forsknings- och kulturminister Annika Saarikko.     

Olympiastadion öppnar sina portar efter ett omfattande förbättrings- och ombyggnadsprojekt. Olympiastadion har förnyats med respekt för arkitekturen och främjande hållbara val och äkta, varm stämning. För att stadion ska kunna motsvara kraven som nationella och internationella evenemang ställer och betjäna helsingforsare och besökare på allt bredare front året om, har stadion byggts ut med en helhet som består av flera utrymmen under jord.

”Olympiastadion är en av Helsingfors ikoner. Dess omfattande ombyggnadsarbete vittnar om vår stads utfästelse att värna om sin egen historia och identitet. Särskilt under denna svåra tid är satsningar på evenemang och upplevelser viktiga såväl för hela evenemangssektorn som för alla helsingforsare. Den förnyade moderna, funktionella och hållbart ombyggda stadion betjänar helsingforsarna på många olika sätt och tjänar också som uppbyggare av internationell dragningskraft långt fram i tiden”, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Den finländska funktionalismens stjärna och funktionaliteten som anpassats till en ny tid erbjuder upplevelserika ramar för olika evenemang. Efter förnyelsen är stadion också en öppen mötesplats får såväl helsingforsare som resenärer även utanför evenemangen.

”Flera generationer har upplevt stadion med varmt hjärta. Vid sidan om idrotts- och underhållningsupplevelser som publiken tagit del av rör stadion finländarna och helsingforsarna också helt konkret. I Olympiastadions nya och förnyade utrymmen öppnas en hel motionsvärld, där såväl föreningar som enskilda helsingforsare har möjlighet att njuta av rörelseglädje i en legendarisk idrottsinstitutions utrymmen, berättar Stadionstiftelsens ordförande Nazima Razmyar.

Invigningsveckor i augusti och september

Olympiastadion öppnas och invigs lördagen den 22 augusti i en direktsänd TV-sändning. Man kan följa med sändningen på Nelonen och Ruutu från och med klockan 19.30.  

Efter invigningen är det öppet hus på stadion i en veckas tid. Stadiontornet öppnas för allmänheten måndagen den 31 augusti. Alla besök under dagarna med öppet hus och alla besök i tornet sker med inträdesbiljetter som ska lösas ut i förväg enligt gällande anvisningar från myndigheterna om evenemang för allmänheten. Biljetter till stadion kan lösas ut på alla Lippupistes försäljningsställen och på adressen www.lippu.fi.

Invigningsveckorna fortsätter ännu hela september ut då helsingforsarna inbjuds till stadion för att röra på sig. Portarna till Olympiastadions plan öppnas den 14-19 september och veckan Helsinki Liikkuu firas på stadion den 21-24 september. Under invigningsveckorna inleds också evenemangen på stadion. Evenemangsverksamheten på Olympiastadion inleds med Nationella Ligans match den 19 augusti.  Som huvudscen för evenemanget Helsinki Design Week står stadion den 11-13 september.    

Olympiastadionin julkisivusta uusi ilmakuva elokuu 2020.
Foto: Wellu Hämäläinen