Mikael Forssell - stadiontarinoita

Kesäkuu 2001 Olympiastadionilla 

06.06.2018

Maajoukkueen nuori maalitykki Mikael ”Miklu” Forssell oli pelannut erinomaisen kauden 2000–2001 lontoolaisessa Crystal Palacessa ja oli takonut peräti 15 maalia. Championship (toiseksi korkein sarjataso), jossa Crystal Palace pelasi, oli päättynyt jo toukokuun alussa. Edessä oli vielä kaksi maaottelua, ensin ystävyysmaaottelu Viroa vastaan ja sitten MM-karsintaottelu Saksaa vastaan Helsingin Olympiastadionilla kesäkuun toisena päivänä 2001.

Miklu tähtäsi Saksa-pelissä parhaimpaan mahdolliseen esitykseen, sillä hän oli palaamassa Chelsean riveihin seuraavaksi kaudeksi 2001–2002. Hyvät näytöt nostaisivat entisestään hänen statustaan. Pelissä oli panosta myös siksi, että Saksa taisteli Englannin kanssa karsintalohkon suorasta jatkopaikasta.

Miklu valmistautui isänsä Benkun johdolla matsiin millimetrintarkasti. Ohjelma oli varsin juoksu/spurttipainoitteinen. Oman seuran treenit olivat loppuneet, joten pelikunto oli pidettävä yllä omatoimisesti. Miklu analysoi tarvitsevansa juoksuvoimaa, jotta pystyisi liikkumaan kentällä vapautuneesti ja räjähtävästi spurtaten. Neljän viikon valmistautuminen sisälsi pallon kanssa leikkimistä ja maalintekoharjoituksia. Miklu kävi myös kolmesti viikossa Pallokentän Sosiaalipalloilijoiden eli Sopan treeneissä. Neljä päivää ennen Saksa-matsia hän teki Sopassa seitsemän maalia joukkueensa kymmenestä maalista. Maajoukkueen päävalmentaja Antti ”Ana” Muurinen oli koko ajan tietoinen Miklun huippukunnosta.

Olympiastadionin lehtereille oli kertynyt peräti 35 774 katsojaa. He olivat alkuun odottavaisen hiljaisia, kunnes katsomo räjähti viiden minuutin kohdalla. Suomen maalivahti Antti ”Ana” Niemi ampui pitkän avauspallon 25 metrin päähän vastustajan maalista. Miklu taiteili pallon haltuunsa ja laukoi suoraan ilmasta hirmuisen kudin. Maalivahtilegenda Oliver Kahn torjui vedon nipinnapin. Miklu muistaa hyvin, kuinka tämä episodi vapautti yleisön elämään täysin palkein mukana. Täpötäysi Stadion oli yhtenä sinivalkoisena huutomerenä.

Saksa melkein nurin - ottelusta tuli Miklun yksi siihenastisen uran parhaista

20-vuotias keskushyökkääjä purjehti läpi Saksan puolustuslinjan ja vei Suomen 29. minuutilla johtoon. Suomen peli kulki juohevasti ja Miklu oli elementissään. Hiukan ennen taukoa hän teki toisen maalinsa takatolpalta saatuaan Mika Nurmelalta tarkan syötön. 2–0 ja peliä oli pelattu 43 minuuttia. Olympiastadionin yleisö kiehui ja haaveili jo jättiyllätyksestä. Suomella oli heti toisen jakson alkuun mahdollisuus tehdä jopa kolmas maali, kun Joonas Kolkka ampui selvässä maalintekotilanteessa epäonnekkaasti päin Miklua. Saksa sai 69. minuutilla monen mielestä kyseenalaisen rankkarin ja joukkueen tähtipelaaja Michael Ballack sijoitti pallon maaliin. Saksan tasoituksen viimeisteli Carsten Jancker kolme minuuttia myöhemmin.

Lopputulos 2–2 lähes mairitteli saksalaisia. Matsin jälkeen Miklu pursui energiaa niin paljon, että hän piipahti vielä kotikentällään Seppärissa puolen tunnin ”kneppaustuokiolla” ennen kuin siirtyi joukkueen bankettiin. Unelma Saksan kaatamisesta oli ollut aivan hilkulla toteutua.

Katso tunnelmia stadionilta ja Forssellin maali TÄSTÄ