Helsingfors Olympiastadion

Mot en ny tid​ - ombyggnaden och renoveringen av Olympiastadion 

Byggnadsarbetet inleds år 2016 och uppfräschade Olympiastadion öppnas 2020. Stadion och tornet är stängd under ombyggnadstiden. 

Renoveringsarbetet av Olympiastadion och dess inverkningar på närområdet.

Som nyrenoverad kommer Olympiastadion att vara en arena för Finlands viktigaste storevenemang samt en mötesplats motion, idrott, kultur, nöje och turism. Den mångsidiga arenan, som uppfyller kraven för internationella storevenemang, är i dagligt bruk av stadsbor och besökare.

Nya Olympiastadion är till sin kapacitet Finlands största arena för idrotts- och nöjesevenemang.

 

Utrymmen, publikservice, prestationsplatser, logistik och teknisk beredskap uppfyller kraven för en allaktivitetsarena. I framtiden kommer uppskattningsvis ca en miljon personer att årligen besöka Olympiastadion. Projektets helhetsomfattning är 40 720 bruttokvadratmeter och planen innehåller totalt 19 290 bruttokvaldartmeter nya utrymmen. Vidare förnyas planområdet och löparbanan som en del av projektet.  Besökare betjänas av ett nytt besökscenter, trivsamma service- och restaurangutrymmen, tillräckliga sanitetsutrymmen, mångsidiga mötesutrymmen och nya evenemangsloger. Alla läktardelar får tak och sitsarna förnyas. Läktarens utrymningsplan och säkerhet förbättras genom att öka antalet utrymningsvägar. Det går att runda hela stadion även bakom läktarna.

 

Framöver kommer Olympiastadion att betjäna en bredare målgrupp än för tillfället. Stadion omges av ett öppet evenemangsområde som är öppet för besökare såväl på framsidan av stadion som vid den norra ingången. Stadionrundvandringar, tornbesök och Finlands Idrottsmuseum ger upplevelser i vardagen. Vackra funkisstadion kommer att bevara sina viktiga särdrag. Det nya byggs med tanke på framtiden, men med respekt för arkitekturen.  ​

 

           
 

 

OLYMPIASTADIONS HISTORIA

Olympiastadion är ett historiskt betydande exempel på funktionalismen. Arkitekterna Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti vann år 1933 formgivningstävlingen för Stadion med sin funktionalistiska design med klara linjer. Helsingfors Olympiastadion stod klar 1938 för de olympiska spelen år 1940. Dessa tävlingar inställdes dock på grund av andra världskriget.

Efter kriget fick Helsingfors tillstånd att ordna den XV sommarolympiaden år 1952. Olympiastadion stod som huvudarena för dessa tävlingar. Stadion är en skyddad byggnad enligt byggnadsskyddslagen sedan 2006.

I framtiden planeras ett projekt att genomföras för att uppgradera den arkitektoniskt värdefulla Olympiastadion, som är Finlands enda större arena, till ett sådant skick att den kan användas året om för fysisk träning och som idrottsarena både för nationella och internationella stora evenemang i årtionden .

>> Virtuel rundtur