Stadionin penkit kautta aikojen

Vaiheet vihkiäisistä tähän päivään

14.10.2015

Olympiastadionin puiset penkit ovat kokeneet vuosien varrella monivaiheisia muutoksia. Penkkien määrä ja katsomoiden kapasiteetti on vaihdellut suuresti vuosien saatossa. 

Funktionalistisen tyylisuunnan puhdaslinjainen stadion 

Stadionin ensimmäiset penkit olivat valmiita vastaanottamaan vieraita vuonna 1938. Stadionin vihkiäisissä 12.6.2938 katsomokapasiteetti oli 26 000 paikkaa. Säästösyistä osa katsomosta päätettiin jättää tuolloin toistaiseksi rakentamatta, ja stadion itäiseltä sivulta löytyikin vajaa sata metriä pitkä penkitön ”aukko” rakentamatonta katsomoa.

Stadionin katsomoiden ja penkkien rakentannustöitä vuonna 1936.

Ensimmäinen laajennus käynnistyi heti valmistumisen jälkeen

Vuoden 1940 toteutumatta jääneitä olympialaisia varten suunniteltu toinen rakennusvaihe käynnistyi loppuvuodesta 1938. Muutamassa vuodessa valmistuivat itäsivun katsomo, maavallikatsomo sekä tilapäinen puukatsomo. Tällöin stadionin katsomokapasiteetti nousi 62 000 paikkaan. Näistä 40 123 paikkaa oli numeroituja istumapenkkejä ja loput seisomapaikkoja. Helmikuussa 1944 toisen maailmasodan pommitukset rikkoivat stadionin katsomonrakenteita ja penkkejä. Sodan ja korjausten jälkeen stadion palasi "normaaliin elämään".  

Stadion vuonna 1940

Katsojaennätys olympialaisissa

Vuonna 1949 alkoi katsomoiden laajennus vuoden 1952 olympialasille sopivaksi. Penkkejä ja seisomapaikkoja täytyi saada lisää vaikka rakentamista haittasi tuolloin materiaalipula. Pysyvien katsomo-osien laajennusten lisäksi rakennettiin väliaikainen puinen seisomakatsomo. Kisojen aikana katsomokapasiteetti oli suurimmillaan yli 70 000 paikkaa. Olympialaisten jälkeen väliaikaiset katsomorakennelmat purettiin ja katsomokapasiteetti vakiintui 50 000 penkkiin.

 

Stadionin peruskorjaus 1991-1994

Vuonna 1990 tuolloin 50-vuotiaan Stadionin katsomot ja penkit todettiin huonokuntoiseksi ja lähestymässä oli myös Suomelle myönnetyt yleisurheilun EM-kilpailut. Vuonna 1991 Stadionilla alkoikin mittavat peruskorjaustyöt. Urakan aikana katsomoissa uusittiin betonit, pinnoitteet ja penkit. Nykyiset Stadionilla olevat penkit on asennettu paikoilleen tämän peruskorjauksen yhteydessä. Penkkikapasiteetti vakiintui tuolloin nykyiseen 39 784 istumapaikkaan.

Peruskorjaus 1991-1994

Varaa nyt oma penkkisi

Seuraavaksi edessä on Olympiastadionin penkin painajainen. Remontin alkaessa ne vääjäämättä joudutaan sahaamaan irti ja korvaamaan aikanaan uusilla. Nyt sinulla on mahdollisuus ostaa itsellesi puiset palat historiaa. Omat penkkipuusi voit varata LippupalvelustaLisätietoa tästä

 

Tervetuloa uusi aika

Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen käynnistyy alkuvuodesta 2016. Suomeen ja Helsinkiin rakentuu kansainväliset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena, joka on päivittäin myös kaupunkilaisten ja vierailijoiden käytössä. Katsomokapasiteetti uudistuvalla stadionilla tulee olemaan noin 36 000. Kenttäalueen ollessa yleisökäytössä voi kapasiteetti nousta yli 55 000 katsojaan. Uudistettu Olympiastadion avautuu vuonna 2019.