Vieraile Olympiastadionilla

Stadionin torni

NOUSE TORNIIN

Olympiastadionin torni on omaleimainen tunnus koko maailman stadioneiden joukossa ja yksi tunnetuimmista rakennelmista ja vierailukohteista Helsingissä ja Suomessa. Olympiastadionin tornin yli 80-vuotiseen historiaan liittyy monenlaisia tarinoita ja juhlahetkiä. 72 metriä korkea Olympiastadionin torni on yksi parhaista paikoista ihailla koko Helsingin kaupunkimaisemaa. Torni on avoinna arkisin iltaan asti ja myös viikonloppuisin. Mahdollisuus nähdä kaupunki myös iltavalaistuksessa on herättänyt kiinnostusta kaikki vuosikymmenet.

TERVETULOA VIERAILULLE!

Tornielämys on mahdollista ostaa myös lahjaksi. Lahjalipulla voi vierailla tornissa lahjan saajalle sopivana päivänä tornin aukioloaikoina. Lahjalippu on voimassa 31.12.2023 asti. Lahjaliput Lippupisteestä.

Tornilippuja voi ostaa stadionin Vierailijakeskuksesta.

Tornin huippu on ulkotilaa ja torniin noustaan hissillä. Hissiä käytetään vain oman seurueen kanssa eli hississä ei ole samaan aikaan eri seurueiden edustajia. 

Tarkista Olympiastadionin ja tornin aukioloajat tästä.

Liput vuonna 2023

Aikuiset 7€

Lapset ja nuoret 7-16 v. 4,5 € (alle 7-vuotiaat maksutta maksavan aikuisen kanssa)

Alennusryhmät 4,5 € (opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt, siviilipalvelushenkilöt, työttömät)

Yhteislippu stadionin torniin & Urheilun- ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTOon (Urheilumuseo)  18,5 €,
alennusryhmät 13 €


Veikkauksen Etuasiakkaat voivat ostaa maanantaisin Stadionin torniin kaksi lippua yhden hinnalla. Etu on voimassa maanantaisin tapahtuvilla käynneillä Stadionin tornin aukioloaikana. Lippujen osto tapahtuu stadionin Vierailijakeskuksesta ja etu tulee käyttää lipun oston yhteydessä. Saat edun Stadionin vierailijakeskuksesta näyttämällä Veikkaus-korttiasi tai Veikkauksen sovelluksesta löytyvää mobiilikorttia.

Lippupisteen kautta ostettujen lippujen toimituksesta Lippupiste perii vain mahdolliset tilaus- ja maksutapamaksut. Tilausmaksu lisätään tilauksen hintaan valitun toimitustavan perusteella.

Ryhmät yli 10 henkilöä 

Aikuiset 5,5€
Lapset ja nuoret sekä alennusryhmät 3,5€
(Matkanjohtaja maksutta)

 

Tärkeää tietoa vierailijoille

  • Tornivierailun sisäänkäynti tapahtuu Olympiastadionin Vierailijakeskuksesta josta torniin pääsee tornihissillä. Katso saapumisohje. 
  • Tornin huippu on ulkotilaa ja siellä voi olla säästä johtuen myös liukasta. 
  • Tornivierailu ei ole esteetön. Torniin noustaan hissillä mutta reitti ylätasanteella sisältää portaita. Lisätietoa esteettömyydestä Olympiastadionilla.
  • Ohje kulusta torniin löytyy myös sanakarttapankista.
    (Sanakartta on reitin tai tilan sanallinen kuvailu. Parhaimmillaan sanakartta toimii näkövammaiselle liikkumisen apuvälineenä tai etukäteisenä tutustumisvälineenä uuteen reittiin tai tilaan).

 

Tornin historiaa

Stadionin suunnitelleet arkkitehdit Toivo Jäntti ja Yrjö Lindegren asettivat tornin stadionin pääsisäänkäynnin vartijaksi. Aikoinaan stadionin tornia kutsuttiin maratontorniksi. Torniin liitettiin tuolloin symbolinen näkemys siitä, että tornin ilmestyminen näkökenttään oli juoksijoille merkki loppumatkan alkamisesta ja kimmoke viimeiseen kovaan vetoon. 

Stadionin torniin oli tarkoitus sytyttää olympiatuli jo vuonna 1940. Kisojen järjestelytoimikunta päätti Helsingin luopumisesta XII olympiadin kisaisännyydestä, koska tilanne maailmassa oli sellainen, että edellytyksiä kisojen pitoon ei ollut. 

Vuoden 1941 keväällä torni suljettiin yleisöltä ja varattiin toisen maailmansodan vuosina Helsingin Ilmasuojelukeskuksen tähystysasemaksi. Stadionin torni oli tärkeä osa maamme ilmapuolustusta sotavuosina 1941-1944. Yleisölle torni avattiin uudelleen vasta 3.3.1945 toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Torni sai tällä vuosikymmenillä myös uuden vertauskuvallisen merkityksen, kun 40-luvulla tornin nähtiin viestivän maamme nuorisolle kutsua urheilun riveihin.

Stadionin tornin merkittävintä juhlapäivää vietettiin 19.7.1952, kun olympiatuli syttyi tornin huipulle suomalaisen suurjuoksijan Hannes Kolehmaisen sytyttämänä. Tulen Kolehmaiselle ylös torniin kuljetti neljä urheilijanuorukaista tornin ulkoportaita pitkin. Soihdun nuorukaisille tornin juurella luovutti Paavo Nurmi, joka oli hetkeä aikaisemmin sytyttänyt tulen kentän maljaan. Tuli tornissa sammutettiin kisojen päätöspäivänä 3. elokuuta. Yleisövirta tornissa jatkui olympiavuoden jälkeen vilkkaana ja miljoonas kävijä vieraili ylhäällä vuonna 1953.

Vuoden 1957 alussa torniin sijoitettiin kuvansiirtoa varten mikroaaltolinkki ja Yle käynnisti stadionin tornin välityksellä ensimmäiset koelähetykset 15.3.1957. Torni oli siis mahdollistamassa maamme ensimmäiset televisiolähetykset. Aluksi televisiolähetyksiä pystyttiin seuraamaan vain pääkaupunkiseudulla, sillä tornin lähettimen signaali ylsi 50 kilometrin etäisyydelle tornista.

Arjen juhlahetkiä tornissa on vietetty lukuisia ja myös useampi avioliitto on saanut lähtölaukauksen 72 metrin korkeudessa. Viimeisin pari huipulla vihittiin 11.11.2011. 

Stadionin tornin hissin on aina rakentanut ja asentanut Kone Hissit Oy (ensimmäisen hissin aikoihin Hissitehdas Kone). Ensimmäinen tornihissi vuonna 1938 käytti aikaa noin 65-metriseen nousuun kuljettajan ajamana hieman alle minuutin ja ilman kuljettajaa minuutin ja 35 sekuntia. Vuonna 1966 torniin asennettu uusi hissi oli sillä hetkellä maamme nopein henkilöhissi, joka kulki kolme metriä sekunnissa ja vei tornin huipulle jarrutusajan huomioon ottaen noin 30 sekunnissa. Nykyinen, vuonna 2011 uusittu, hissi vie korkeuksiin 37 sekunnissa.

Ylhäällä tornissa monet ovat kysyneet: ”Heiluuko tämä?”. Tornin rakentajien informaation mukaan tornille on laskettu kovan tuulen joustovaraa 0,5-0,8 senttiä.

Olympiastadionin torni on säilynyt kautta vuosikymmenten merkittävänä vierailukohteena.  

 

Lue myös: Nainen, joka rakensi tornin.

Ajankohtaista