KUNNIAVIERAANA JOSA JÄNTTI

Julkaistu 6.11.2020

HJK:n kunniajäsen ja entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu Josa Jäntti omaa paljon muistoja Olympiastadionilta. Pitkän linjan jalkapalloihmiseksi julistautuva Jäntti on poikkeuksellisesti vieraillut stadionilla jo kymmenellä eri vuosikymmenellä ja päässyt todistamaan useita suomalaisen urheilun unohtumattomia hetkiä.

Josa Jäntti muistelee ensimmäisiä muistojaan Olympiastadionilta ja hänen kasvoiltaan paistaa vilpitön onnellisuuden tunne. Ensimmäistä kertaa hän vieraili stadionilla vain viiden vuoden iässä vuonna 1938. Nuoren pojan matka kävi Kuopiosta Helsinkiin seuraamaan, kun presidentti Kyösti Kallio vihki uuden, Suomen mittakaavassa täysin ainutlaatuisen, stadionin käyttöön.

“Pohjoispääty oli vielä rakentamatta ja stadion oli muutenkin vielä kesken”, Jäntti muistelee ensimmäistä vierailuaan Olympiastadionilla yli 80 vuoden takaa.

Stadionin ikimuistoisimmista hetkistä kysyttäessä Jäntti pohtii hetken, mutta mieleenpainuvimmat muistot ovat lopulta selvät niin hyvässä kuin pahassakin. Eri urheilutapahtumat ovat selvästi jääneet mieleen lähtemättöminä muistoina. 

Helsingin olympialaiset

Ensimmäinen hyvä muisto on kesältä 1952, jolloin Jäntti toimi haastemiehenä Kuopiossa ja sai työnantajaltaan kolme päivää lomaa. Loman tarkoitus oli urheilumiehelle luonnollinen, nuori Jäntti lähti jälleen kohti Helsinkiä, tällä kertaa todistamaan Olympialaisten rantautumista Suomeen.

Olympialaisista Jäntti nimeää kaksi muistoa, jotka ovat jääneet eniten mieleen, ensimmäisenä Emil Zátopekin saavutukset Helsingissä. Tsekkoslovakialainen kestävyysjuoksija saavutti kultamitalin maratonjuoksussa sekä 5 000 ja 10 000 metrin juoksuissa. 

Toisena olympiamuistona on katkera tappio jalkapallossa, kun Suomi hävisi ensimmäisen kierroksen ottelun Itävallalle. Suomi johti ottelua pitkään, mutta tippui lopulta jatkosta 3-4 -lukemin. Ottelussa loistanut Aulis Rytkönen siirtyi Olympialaisten jälkeen Kuopion Palloseurasta Ranskaan, Toulouse FC:n riveihin. Siirron myötä Rytkösestä tuli Suomen ensimmäinen ulkomailla pelannut jalkapalloammattilainen.

Voittoja ja tappioita

Josa Jäntillä on stadionilta kultaisia muistoja. Kymmenen vuotta HJK:n edustusjoukkueen johtajana toimiessaan hän pääsi kokemaan stadionin oman joukkueensa kotikenttänä. HJK voitti tuona aikana kaksi Suomen mestaruutta vuosina 1973 ja 1978. 

Ainutlaatuisiksi muistoksi stadionilta Jäntti nimeää lisäksi Helsingin Jalkapalloklubin Mestarien liigan ottelut vuonna 1998. HJK voitti viimeisellä karsintakierroksella ranskalaisen FC Metzin yhteismaalein 2-1 ja eteni ensimmäisenä suomalaisjoukkueena jalkapallon arvostetuimpiin kuuluvaan turnaukseen. Helsinkiläisjoukkueen saldo Olympiastadionilla pelatuista kotiotteluista oli lopulta tappio PSV Eindhovenille, tasapeli saksalaista suurseuraa FC Kaiserslauternia vastaan sekä komea voitto Portugalin jättiseura Benficasta. 

Karvain tappio, jota Jäntti kertoo olleensa todistamassa, on lokakuu 1997. Tämä ottelu  jätti syvät arvet suomalaisen jalkapalloväen keskuuteen, eikä Jäntti ole tässä poikkeus. Suomi pelasi Unkaria vastaan karsintojen viimeistä ottelua kotikentällä ja oli pitkään kiinni voitossa sekä jatkokarsintapaikassa. Ottelun lisäajalla Unkari sai kulmapotkun ja pallo kimpoili neljän suomalaispelaajan kautta omaan maaliin, tasoitusmaalin tekijäksi merkattiin lopulta Suomen maalivahti Teuvo Moilanen. Tasapelin myötä Unkari sijoittui yhden pisteen Suomen edelle ja eteni jatkokarsintaan. Jatkokarsinnassa Unkari hävisi otteluparinsa Jugoslavialle yhteismaalein 12-1.

Josa Jäntti vieraili uudistetulla Olympiastadionilla lokakuussa 2020, jonka myötä hän on nähnyt stadionin loistoa nyt jo kymmenellä eri vuosikymmenellä.