NURMIKUISKAAJAN KUULUMISIA

Julkaistu 6.10.2020

Huuhkajat kohtaa lokakuun maaotteluissa Bulgarian ja Irlannin Olympiastadionin nurmella. Kenttämestari Jani Kurvinen tiiminsä kanssa hoitaa kenttää päivittäin, jotta nurmi täyttää Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n määrittelemät kriteerit.

Olympiastadionin nurmikentän vastaavalla kenttämestarilla Jani Kurvisella on kädet täynnä töitä. Nurmikenttä vaatii päivittäin huolellista hoitoa, jotta stadionilla saadaan pelata UEFA:n ja kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n alaisia otteluita. 

Kenttä vaatii päivittäistä huoltoa ja sitä hoidetaankin aktiivisesti. Nurmea leikataan useamman kerran päivässä ja valoa tarjotaan myös öisin kasvatuslampuilla. Ilman viiletessä perinteinen raelannoite vaihdetaan nestelannoitukseen. 

Ottelupäivän lähestyessä kenttää saatetaan leikata jopa neljä kertaa päivässä ja kenttä tasoitetaan vielä jyräämällä ennen ottelupäivää. Joukkueiden harjoituksissa kentän tulee olla ottelukunnossa. Omat haasteensa tuo myös kentän rajojen maalaaminen. 

“Kenttä jyrätään tasaiseksi ennen ottelupäivää, vaikka se ei olisikaan epätasainen, mutta ei niin tasainen kuin haluamme. Ennen ottelupäivää seurataan sääennusteita aamusta iltaan, jos meinaa mennä tiukalle kentän rajojen maalaamisen kanssa niin se tehdään vaikka keskellä yötä. Katsotaan milloin tulee 3-4 tunnin jakso jolloin varmasti ei sada vettä, tarpeen vaatiessa se tehdään vaikka yöllä, että saadaan rajat maalattua kentälle”, Kurvinen kertoo ottelupäiviä edeltävistä valmisteluista.

UEFA:n säädökset kentän kunnosta ovat erittäin tarkat ja kentän kunto tarkistetaan aina ottelupäivän aamuna. 

Ottelupäivän jälkeen palataan nopeasti arjen pariin, kunhan jalkapallo-ottelun aiheuttamat kulumat on saatu korjattua.

“Meillä on siemeniä ja hiekkaa, joita käytetään ottelun aikana tulleiden kuoppien korjaamiseen ja lopuksi tasataan kenttä. Nyt on niin lyhyt väli otteluiden välissä (kolme päivää), että ei lähdetä ilmastamaan. Kenttä tasoitetaan vielä otteluiden välissä kevyemmällä jyrällä, mikäli se on mahdollista, mutta muuten mennään aika samalla kentällä kuin edellinenkin ottelu. Kaikki turha pyritään pitämään pois nurmikolta ja erityisesti maalialueita suojellaan koko ajan”, Kurvinen kertoo Huuhkajien lokakuun tupla-maaottelusta sekä otteluiden jälkeisistä huoltotoimenpiteistä. 

Kenttämestarin tavoitteena on saada Olympiastadionin nurmesta Pohjois-Euroopan paras nurmikenttä. Kansinvälisellä jalkapalloliitolla FIFA:lla on omat mittarinsa, joilla kentän laatu voidaan mitata tarkasti. Mitattavia ominaisuuksia on muun muassa nurmikon kestävyys ja vieraslajikkeiden määrä nurmessa. Ainakin yhdellä kriteerillä mitattuna Olympiastadionin nurmi on maailman eliittiä.

“Kentän läpäisevyys on ainakin meillä Pohjois-Euroopan parhaimmistoa. Viimeisin mittaustulos oli, että meidän kenttä läpäisee reilut 600 millilitraa vettä tunnissa, UEFA:n vaatimuksen ollessa 250”, Kurvinen kertoo nykyisen nurmikentän laadusta. 

Konsertit ja muut stadionin tapahtumat tuovat myös oman haasteensa kenttämestarille. Konserttien ajaksi kenttä peitetään suurilla levyillä ja kovalle kulutukselle joutuviin kohtiin kylvetään siemeniä etukäteen. Huolellisella valmistautumisella tapahtumiin saadaan nurmen vahingot minimoitua. 

 

Huuhkajat kohtaa UEFA Nations Leaguessa Bulgarian sunnuntaina 11.10. kello 19:00 ja Irlannin keskiviikkona 14.10. kello 19:00. Molemmat ottelut pelataan Olympiastadionilla.

 

Teksti: Erasmus Envall, Laajasalon Opisto