LUX HELSINKI

LUX HELSINKI 5.-9. TAMMIKUUTA

Julkaistu 13.12.2021

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä valofestivaali, joka muuntaa tutut rakennukset ja tilat ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Vuonna 2022 Lux Helsinkiä vietetään 5.–9.1.2022 ja tapahtuman teoksia nähdään myös Olympiastadionilla. Festivaali on avoinna päivittäin klo 17–22.

Kotimaista ja kansainvälistä valotaidetta monipuolisesti esittelevä Lux Helsinki on valaissut pimeintä vuodenaikaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Olympiastadion oli osa valotaidefestifaalia edellisen kerran vuosina 2012 ja 2013, jolloin stadionin tornia valaisi Jukka Huitilan "Variant Spectrum" ja "Variant Spectrum 2" teokset.

 

Lumoavat revontulet Olympiastadionilla 

Vuoden 2022 tapahtumassa tulevat revontulet luomaan maagisen tunnelman Helsingin Olympiastadionin ylle. Dan Acher Borealis on joka päivä erilainen, sillä tuulet ja vallitseva sää muuttavat sitä jatkuvasti.

Teos on nähtävillä stadionin kenttäalueelta käsin. Sisäänkäynti stadionille tapahtuu Olympiastadionin pohjoisesta portista eli Pohjoisen Stadiontien sisäänkäynnistä. Poistuminen stadionilta on maratonportista eli Hammarskjöldintien puoleisesta portista. Kiertosuunta stadionin kenttäalueella on vain myötäpäivään.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tutustu Borealis-teokseen ja reittiin tarkemmin tästä.

 

Toinen teos stadionin ulkopuolella

Stadionin eteläisella kentällä eli Olympiastadionin aukiolla sijaitseva Virtaa!-valoteos on näyttävä sinistä energiaa kipunoiva torni, joka kohoaa 30 metrin korkeuteen. 

Kaikkiin Lux Helsingin teoksiin, taiteilijoihin ja reittiohjeisiin pääsee tutustumaan Lux Helsingin verkkosivuilla. Lux Helsinki toteutetaan koronaturvallisuus ja ajantasaiset viranomaisohjeet huomioiden. 

 

Yleisöpalvelut stadionilla

Pohjoisella stadiontorilla eli porteista sisään saapuessa palvelee myyntipiste 5.-9.1. klo 17.00 alkaen. Tuotteistuksena kahvia, teetä, kaakaota, kuumaa mehua, virvokkeita, pillimehuja, karkkipusseja, makeaa kahvileipää, nakkimukeja, ruislastuja ja pähkinöitä. Yleisölle avoimet wc-tilat sijaitsevat pohjoisen sisäänkäynnin yhteydessä.

 

Lux Helsinki 5.–9.1.2022 klo 17–22. Lux Helsinkiä järjestää Helsingin tapahtumasäätiö ja tapahtuman tuotannosta vastaa Susa Nokelainen. Reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kuraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Kuva: Matti Pyykkö/Helsinki Marketing