Nurmi

NURMIKUISKAAJA PÄIVYSTÄÄ, JOTTA HUUHKAJAT SAA TÄYDELLISEN PELIKENTÄN

Julkaistu 5.3.2021

Kevät saapuu aikaisin stadionille. Huuhkajat pelaavat MM-karsintojen avausottelun Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 24.3.2021.

Täällä pohjolan perukoilla ajankohta on haastava, kun maaliskuu voi tarkoittaa aurinkoista kevättä, sankkaa lumipyryä tai mitä vain siltä väliltä. Luonnon olosuhteista riippumatta nurmen on oltava isoa mittelöä kunnioittavassa kunnossa. Eli tasainen, kaunis ja leikkuukorkeudeltaan 22–25 millimetrin mitassa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Olympiastadionin kenttämestari Jani ’Nurmikuiskaaja’ Kurvinen tiimeineen on kiireisiä. Stadionin nurmi vaatii paitsi kevääseen kuuluvia herättely-, hoito- ja huoltotoimenpiteitä, myös säätilan jatkuvaa seuraamista, ennakointia ja nopeaa reagointia.

 

Kevät tulee stadionille tilauksesta

Stadionin kenttälämmitys laitettiin päälle 3. helmikuuta. Siitä alkoi keinotekoisesti autettu kevät, joka sulatti nurmen peittäneen lumipeitteen kahdessa viikossa. Stadion on siis ollut vihreänä jo hyvän tovin. Ennen sateita ja sitä seuranneita pakkasia nurmelle ehdittiin levittämään 30 jättimäistä suojamattoa. Mattojen levittäminen ei ole pikkujuttu – siihen menee aikaa noin 6 tuntia, ja sama purkuun.

 

Hoitoa parissa vuorossa

Nurmen hoitaminen, suojelu ja viimeistely maaliskuun pelipäivään vaatii kahden tiimin työtä, välillä lähes kellon ympäri. Jos jonkun työn pystyy aikataulu- tai sääsyistä tekemään vain yöllä, se tehdään yöllä. Kurvinen kiitteleekin tiiminsä henkeä ja motivaatiota.

Kurvinen aloittaa päivänsä tutkimalla kolmen eri lähteen sääennusteet. Näistä muodostuu suuntaviivat lähipäivien suunnitelmille. Lämmitetystä maasta saadaan lämpöä ja kasvatuslampuista aurinkoa ja päivittäin mitataan kentän pintalämpö ja kosteus. Viikoittain tehdään lannoituksia ja lisäkylvöjä, pian myös leikkauksia.

Kenttää harsoitetaan tarvittaessa toimenpiteiden välillä. Kasvatusharsot suojelevat rakkaudella kasvatettua nurmea ja tukevat kasvua. Sää tulee vaikuttamaan maaliskuun toimenpiteisiin merkittävästi, sillä pakkaset tuskin jäävät tähän. ”Tullaan juoksemaan harsojen kanssa ympyrää seuraavat kolme viikkoa”, Kurvinen nauraa. Tässä työssä tarvitaan siis taktikointia ja nopeita peliliikkeitä. 

Lähempänä pelipäivää tehdään nurmen visuaalisuuteen vaikuttavat toimenpiteet, ajolinjat, leikkaukset, nurmivärit ja maalaukset.

Kaikesta päätellen homma on hyvin hanskassa, poikkeuksellisesta aikataulusta huolimatta. Suomen maajoukkue ei ole pelannut näin aikaisin stadikalla 1980-luvun jälkeen. Pelin pelaaminen ilman yleisöä luonnollisesti harmittaa kenttämestaria, myös ammatillisista syistä.  

 

Olympiastadionin nurmen yhteistyökumppanina GreenCare.

Lue lisää GreenCare-blogista.