STADION

TAPAHTUMAJÄRJESTELYJÄ KEHITETÄÄN HUUHKAJIEN 9.10. PELIN KOKEMUSTEN PERUSTEELLA

Julkaistu 15.10.2021

Uudistettu Olympiastadion oli ensimmäistä kertaa lähes loppuunmyyty lauantaina 9.10. Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen ottelussa. Stadion oli myös ensimmäistä kertaa käytössä ilman koronatilanteesta johtuneita ns. lohkojakoja.

Viime päivinä ottelun tapahtumajärjestelyt ovat saaneet kritiikkiä. Stadionin sisääntuloporteille ja myyntipisteisiin syntyi merkittäviä jonoja ja yleisöopastus ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.

Stadion-säätiö ja tapahtumajärjestäjä Suomen Palloliitto ovat käyneet tilannetta, siihen johtaneita syitä ja yleisöpalautetta huolellisesti lävitse ja pahoittelemme tapahtuman järjestelyssä ilmenneitä puutteita.

Toisin kuin julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on kerrottu, Olympiastadionin lippujärjestelmissä tai lipunlukulaitteissa ei ollut häiriöitä, vaan ne toimivat normaalisti.

Merkittävin syy sisääntuloporttien jonoihin oli järjestyksenvalvojien ja yleisöopastajien puute. Järjestyksenvalvonnasta Olympiastadionin tapahtumissa vastaa tapahtumajärjestäjä. Palloliitto oli pyrkinyt hankkimaan paikalle runsaasti henkilökuntaa, mutta valitettavasti tavoitellusta määrästä oli jääty lähes viidenneksellä. Tilanne aiheutti ruuhkia ja puutteita yleisön ohjauksessa, koska ihmisiä ei saatu ohjattua ja lippuja luettua riittävän nopeasti.

Tapahtumateollisuus ry:n jäsenenä Stadion-säätiö on erittäin huolissaan tapahtuma-alan työvoiman, kuten järjestyksenvalvojien, riittävyydestä tapahtumatoiminnan päästessä jälleen täyteen vauhtiin. Tapahtuma-alan tulee tehdä hyvää yhteistyötä järjestyksenvalvojien rekrytoinnissa ja riittävyyden varmistamisessa, jotta suurtapahtumien turvallisuus ja sujuvuus varmistetaan myös koronasta toipumisen jälkeen.

Jatkossa myös tapahtumaan liittyvät palveluntuottajat tulevat tekemään kaikkensa, jotta tapahtumaan liittyvät eri osa-alueet toimivat sujuvasti. Myös opastusta stadionilla tullaan kehittämään. Esimerkiksi digitaaliset näytöt tullaan kohdentamaan aiempaa voimakkaammin tapahtuman yleisöohjaukseen ja muuta sisältöä, kuten viestintää tulevista tapahtumista painotetaan vähemmän.

Yleisö luonnollisesti perustellusti edellyttää toimivia järjestelyitä, oli tapahtumassa sitten 30 000 tai 300 osallistujaa. Uudistettu Olympiastadionin tarjoaa ainutlaatuiset puitteet tapahtumaelämykselle. Stadion-säätiö kantaa vastuun ongelmien korjaamisesta hyvässä yhteistyössä tapahtumanjärjestäjien ja palveluntuottajien kanssa. Jatkossa on entistä paremmin pidettävä huolta, että henkilökuntaa on riittävästi ja yleisö löytää uusien toiminnallisuuksien äärelle.