Stadionin nurmi

OLYMPIASTADIONIN NURMI LOISTAA TÄNÄKIN KESÄNÄ

Julkaistu 16.6.2023

Kesä on käynnissä ja Olympiastadionin nurmi vihertää. Nurmen hoito on aloitettu jo kuukausia sitten. Tänäkin vuonna kenttätiimillä riittää töitä, sillä käynnissä on jälleen mahtava tapahtumakesä.

Olympiastadionin ylpeys, vihreä ja palkintojakin pokannut nurmi pääsee taas ihastuttamaan kävijöitä ja tapahtumavieraita. 

Kenttämestari Jani Kurvisen työpäivä stadionilla alkaa työtehtävien läpikäymisellä muun nurmikon hoidosta vastaavan henkilöstön kanssa. Kenttätiimiin kuuluu Kurvisen lisäksi kolme vakituista työntekijää sekä yksi kausityöntekijä.

Suunnitelmallisuus on tärkeä osa kentänhoitajien arkea, mutta välillä suunnitelmia pitää muuttaa vauhdissa.

”Perustyöllä pääsee tietenkin jo pitkälle, mutta täällä meillä vaatimustaso on korkea asiakkaidemme puolelta. Haluamme tarjota heille parasta mahdollista. Meidän tiimimme keskustelut liittyvät aina enemmän tai vähemmän nurmikkoon”, Kurvinen kertoo.

 

Nurmi kaipaa tiedolla johtamista ja intohimoa

Kun Kurviselta kysyy, mitä stadionin nurmi tarvitsee, tulee vastaus välittömästi: intohimoa.

”Jonkun verran pitää tietää kasvien fysiologiasta ja biologiasta, eikä haittaa ole jos tietää miten fotosynteesi toimii. Lannoitteista tulisi olla tietoinen, mitä ne tekevät kasveille. Jokaiselta meillä täällä kuitenkin löytyy intohimoa, ja se on tärkein”, hän kertoo.

Jokainen uusi kausi ja tapahtuma opettaa kenttätiimille lisää nurmen ylläpidosta.

”Tiedolla johtaminen on tärkeää nurmen ylläpidossa. Otamme paljon dataa eri tapahtumien aikana ja käytämme sitä sitten hyödyksi. Jos huomamme esimerkiksi kentän tiivistyneen, teemme toimenpiteitä, että saadaan palautettua se taas normaaliin tilaan”, Kurvinen kertaa.

Viime vuonna tärkeää oppia saatiin erityisesti konserttivalmisteluista. Kuivasta kesästä huolimatta nurmi oli viime kesänä loistokunnossa ja sai jalkapallon Super Cupin tiimoilta UEFA:n tiukassa arvostelussa viisi tähteä. Parasta laatua on luvassa myös tänä vuonna; kenttämestari kertoo, että tällä hetkellä nurmi on huippuluokkainen veden läpäisevyydessä.

”Nyt tiedetään, milloin hommat on oikealla suunnalla. Siitä on tarkoitus pitää kiinni myös tämän kauden aikana.”

 

Onnistuminen antoi lisäpontta nurmen kasvuun

Jännitystä kenttätiimin kevääseen on tuonut viime syksynä juuri ennen lumen tuloa tehty lannoituskoe, jollaista ei ole ennen tehty.

”Viime talvena tehtiin lannoitustesti, joka on vähän "kielletty" kaikessa nurmimaailman käytännöissä”, Kurvinen sanoo naurahtaen.

”Laitoimme todella isotyppisen lannoitteen viimeisenä nurmeen ennen pakkasia. Halusimme katsoa, mitä käy. Tulokset oli erittäin positiiviset, kenttä ei ole varmaan ikinä minun historiani aikana tullut noin vihreänä lumen alta takaisin. Vaihdot onnistuivat hyvin ja kaikki on siltä osin kunnossa.”

Kokeen tekeminen ei jännittänyt Kurvista liikaa, sillä aikataulullisesti tänä vuonna siihen oli mahdollisuus. Kurvinen kuitenkin huomauttaa, että koe tullaan tekemään vielä ainakin kolmeen kertaan, jotta voidaan todeta, toimiiko se todella.

”Suomalaiseen tapaan on testi tehtävä moneen kertaan, ennen kuin uskotaan, että se oikeasti toimii. Vaarana tässä on se, että sieltä alkaa tulla kasvitauteja alta. Tänä vuonna niitä tuli muutamia, mutta ei älyttömiä määriä.”

Olympiastadionilla käytössä on Ekokompassi ympäristösertifikaatin mukaiset ekologiset elinkaaren huomioivat ratkaisut kentän ja koneistuksen osalta.

Tärkeässä roolissa nurmen hoidossa on Berner, jonka kanssa yhteistyö jatkuu myös tällä kaudella.

”Bernerin kautta saamme tietoomme aina uusimmat asiat, mitä maailmalla tapahtuu. Yhteistyö on sujunut loistavasti, he auttavat aina, kun tarve tulee. Siellä ymmärretään meidän talon vaatimukset ja vastataan puhelimeen vaikka keskellä yötä”, Kurvinen kertoo.

 

Helsinki Cup huipentaa kenttämestarin kauden

Tänä kesänä nurmen on kestettävä taas paljon tapahtumia. Olympiastadionilla järjestetään muun muassa jättimäisiä konsertteja sekä Huuhkajien jalkapallon EM-karsintaotteluita.

Kurvinen itse odottaa eniten kesältä kuitenkin Helsinki Cup -turnausta, jonka aikana sadat lapset pääsevät pelaamaan Olympiastadionilla.

”Meille on tulossa maailman ihanin turnaus, Helsinki Cup. Täällä kaikki työntekijät ovat jo innoissaan sen järjestämisestä. On hienoa saada tehdä lapsille unohtumaton kokemus tuolla kentällä.”