Katsomoiden kattaminen etenee

Erityistä suunnittelua ja asennustyötä

15.11.2018

Uusitulle Olympiastadionille tulee katsomokatoksiin uutta kattoa yhteensä 15.365 neliömetriä. Kun rakenteeseen kohdistuu suuria tuulikuormia, on vaateet katteen kiinnittämiselle suuret.

Olympiastadion uusissa katoksissa on pitänyt kiinnittää huomiota arkkitehtien suunnittelemiin muotoihin ja niiden pysyvyyteen. Tämä on vaatinut erityistä suunnittelua ja ideointia, jotta työ on pystytty tekemään nopeasti ja tehokkaasti Olympiastadionin suuressa mittakaavassa. 

Katosten kattourakoitsijaksi Skanska valitsi Suomen Teollisuuskatot Oy:n. Katteiden kiinnityksessä Teollisuuskatot hyödyntää SFS intecin kehittämää isoweld-kiinnitysjärjestelmää.

- Olympiastadionin katokset ovat tuulikuormiltaan poikkeuksellisen vaativat. Kehittämällämme isoweld 3000 -menetelmällä kate induktoidaan kiinni vapaasti rakenteen vaatimista kohdista eli siis myös saumojen välistä. Tämän ansiosta voidaan käyttää leveämpiä katerullia kuin muuten, jolloin työ on nopeampaa ja tulee vähemmän saumoja ja niihin liittyviä vuotoriskejä, kertoo myyntipäällikkö Kenneth Lindgren kiinnikkeet toimittaneesta SFS intecistä.

-  Tätä kymmenisen vuotta sitten kehittämäämme järjestelmää on käytetty hyvällä menetyksellä jo mm. etelämpänä Euroopassa sekä tuulioloiltaan Suomea selvästi vaativamman Norjan erilaisissa kohteissa, Lindgren toteaa.

Uudet katsomokatokset jäävät rimoituksen ansiosta piiloon stadionin ulkopuolelta katsottaessa. Kuva:Stadion-säätiö

Teksti: Arto Rautio, Teräsrakenne-lehti 3/2018

 

Lue ja katso lisää:

Pohjoiskaarteen kattamisen vaihetta pääset katsomaan tästä.

Olympiastadionin uusien katsomokatosten teräsrakenteet

Mittavat teräsrakenteet häivytetään näkyvistä