Helsinki 1952

HELSINKI 1952 -JUHLAVUOTTA VIETETÄÄN STADIONILLA JA URHEILUMUSEOSSA MONIN TAVOIN

Julkaistu 9.6.2022

Vuonna 1952 järjestetyistä Helsingin olympialaisista tulee kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Juhlavuosi näkyy Olympiastadionilla ja Urheilumuseossa monenlaisina tapahtumina ja sisältöinä. Juhlaviikolla heinäkuussa 2022 on ohjelmassa paljon maksuttomia vierailumahdollisuuksia. Päätapahtumana on 20. heinäkuuta stadionilla järjestettävä Olympiapäivä.

Helsingin olympialaiset ovat merkittävin Suomessa koskaan järjestetty urheilutapahtuma. Helsingin olympialaisten 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi niin Urheilumuseossa kuin Olympiastadionillakin on paljon erilaisia vierailumahdollisuuksia. Myös Olympiastadionin suurtapahtumien järjestäjät kunnioittavat osaltaan juhlavuotta eri tapahtumissa. Monipuolisen ohjelman lisäksi stadionilla sijaitsevassa funkistyylisessä Bistro Stadionissa vierailijoille on tarjolla juhlavuoden makuja. 

 

Helsinki 1952 –opastetut stadionkierrokset

Juhlavuoden opastetuilla stadionkierroksilla uudistettuun stadioniin tutustumisen lomassa sukelletaan historiaan ja eletään uusiksi kisojen ikimuistoisia hetkiä. Helsinki 1952 -kierroksia järjestetään koko vuoden 2022 ajan. Kierroksia toteutetaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja esteettöminä kierroksina. Lapsille on suunnattu oma juhlavuoden kierros, Seikkailu Olympiastadionilla, jota suositellaan 5-12 -vuotiaille. Opastetuille kierroksille lippuja on saatavilla Lippupisteestä, www.lippu.fi.

Kierroksia on mahdollisuus varata myös ryhmä- ja organisaatiokohtaisina tilauskierroksina. Tilauskierroksen voi varata suoraan www.stadion.fi -sivuilta.

 

Olympiastadionin torni

Olympiastadionin torni on avoinna koko vuoden stadionin aukioloaikojen mukaisesti.

Erikoishintaisia päiviä järjestetään 12. kesäkuuta ja 19. heinäkuuta, jolloin aikuiset vierailevat tornissa viiden ja lapset kahden euron hintaan. Alennusryhmille vierailuhinta on kolme euroa. Alle 7-vuotiaat vierailevat maksutta maksavan aikuisen kanssa. Sunnuntaina 24.7. torniin pääsee Veikkaus-kortilla maksutta.

Lisätietoa tornivierailuista tästä.

 

Urheilumuseo

Helsingin olympialaiset ovat esillä Urheilumuseon päänäyttelyssä laajasti ja monipuolisesti. Urheilumuseon olympialaisiin liittyvästä esinekokoelmasta on näyttelyssä esillä kattava otos, jonka helmenä tuikkii hopeinen olympiasoihtu. Näyttelyesineet, interaktiivinen älyseinä ja erilaiset sovellukset kertovat urheilun lisäksi elämästä Helsingissä olympialaisten aikana. Olympiakesän herättää henkiin restauroitu alkuperäinen värielokuva kilpailutapahtumista ja kisakaupungin tunnelmasta.

Juhlavuoden ohjelmistossa on kesän aikana paljon Helsinki 1952 -aiheisia luentoja ja opastuksia. Lisäksi Helsinki 1952 pop up -näyttely kiertää eri puolilla Helsinkiä. 

 

Bistro Stadion

Bistro Stadionissa on 13.6 alkaen kesälistalla juhlavuoden teemaan liittyviä tuotteita. Stadionilla järjestettäviin tilaisuuksiin ja kokouksiin on mahdollista tilata juhlavuoden menu. 

 

Helsinki 1952 -juhlaviikko 19.-24.7.

Helsingin Olympiastadion oli valmis vastaanottamaan urheilumaailman valiot XV olympiadin kilpailuiden juhlallisissa avajaisissa 19.7.1952. Nyt 70 vuotta myöhemmin heinäkuun juhlaviikolla kisoja juhlistetaan Olympiastadionilla monin tavoin.

 

Ulkoradalle avoimet ovet - ”Respect run

Ti 19.7. klo 8-12

Su 24.7. klo 12-16

Maksuttomat liikunta-ajat Olympiastadionin ulkoradalla. Sisäänkäynti tapahtuu Olympiastadionin Vierailijakeskuksesta (tornin sisäänkäynti). Reitti ulkoradalle on esteetön. Ulkoradan kävely- ja juoksuaikoina on käytössä stadionin Vierailijakeskuksen wc-tilat mutta ei varsinaisia pukuhuonetiloja. Suosittelemme saapumaan stadionille niissä varusteissa, joissa rata-alueella haluat liikkua. HUOM! Pyydämme ulkoradalla liikkuvia huomioimaan, että stadionin nurmi ei ole käytössä ja nurmella liikkuminen on kielletty.

Tiistain 19.7. Respect Run -tapahtumassa kunnioitamme klo 12:30 alkaen yhteistyössä Tšekin tasavallan Suomen-suurlähetystön kanssa Emil Zátopekin kolmea kultamitalia Helsingin olympialaisissa. Hän otti kultaa 5 000 ja 10 000 metrin juoksuissa ja maratonilla. Zátopek teki uudet olympiaennätykset kaikilla kolmella matkalla. 
Rekisteröidy Zátopek Respect Run -tapahtumaan etukäteen TÄÄLLÄ.

 

EU2022CZlogoOlympiapäivä - juhlavuoden päätapahtuma

Juhlavuoden kunniaksi Suomen Olympiakomitea järjestää yhdessä Helsingin kaupungin, Olympiastadionin, Urheilumuseon sekä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa juhlavuoden päätapahtuman: Olympiapäivän.

Olympiapäivä järjestetään 20.7.2022 klo 10–17. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa kaikenikäiset osallistujat pääsevät kokeilemaan erilaisia urheilulajeja ja liikunnan muotoja.

Tapahtuma tarjoaa kaikille tilaisuuden löytää kipinä uuteen liikuntaharrastukseen syyskauden kynnyksellä. Stadionin alueelle rakennetaan yli 20 lajipistettä, joissa urheiluseurojen ohjaajat ja harrastajat opastavat osallistujia kokeilemaan eri lajeja. Tapahtuman aikana aikuiset, nuoret ja lapset voivat haastaa itseään ja kokeilla lajeja yhdessä. Olympiakomitea kutsuu kaikkia nauttimaan energisestä kesäpäivästä Suomen legendaarisimmalla urheiluareenalla ja tutustumaan samalla suomalaiseen olympiahistoriaan.

Lisätietoa tapahtuman www-sivuilta 

 

Urheilumuseo

Ti 19.7. Helsingin olympialaiset 1952 -opastuksia klo 11, 12 ja 16.

Luentoja klo 14 ja 17: Tunnelmia, esineitä ja valokuvia Helsingin olympiakisoista 1952

 

Ke 20.7. Ilmainen sisäänpääsy kaikille Urheilumuseoon

Helsingin olympiakesä 1952 valokuvina. Non stop esityksinä Urheilumuseon Sylvi Saimo -salissa.

Soihtupaja klo 10–17. Rakenna oma olympiasoihtusi.

 

To 21.7. klo 18 luento: Tunnelmia, esineitä ja valokuvia Helsingin olympiakisoista 1952.


Lisätietoa kaikista juhlavuoden Urheilumuseon tapahtumista www.urheilumuseo.fi

 

Checker-ajelut

Checker ry ajeluttaa osallistujia kunnostetulla vuoden 1952 Checker-taksilla. Nämä käytetyt Amerikan taksit tulivat Helsingin 1952 olympialaisia varten parantamaan ja vahvistamaan taksikalustoa. 

Auto on yleisöajelukäytössä stadionin ympäristössä 19.-21.7.2022 päivittäin klo 12-18 välillä. Ajelut lähtevät stadionin tornin juurelta ja niiden hinta on 5 €/ henkilö, lapset alle 7 v. 2 €. Maksu tapahtuu Olympiastadionin Vierailijakeskukseen. 

 

Onko sinulla tai läheiselläsi muistoja Olympiastadionilta vuoden 1952 olympialaisista? Jaa ne kanssamme! Lähetä muistosi TÄSTÄ

Olympiastadion ja Urheilumuseo ovat yksi Suomen suosituimpia matkakohteita, ja ne kiinnostavat niin kotimaan kuin ulkomaan matkailijoita sekä arkkitehtonisesti että historiallisesti. Tervetuloa vuoden 2022 aikana ikimuistoiselle kisamatkalle!