Helsinki 1952

HELSINGIN OLYMPIALAISISTA 70 VUOTTA – JUHLAVUODEN TAPAHTUMIA

Julkaistu 14.3.2022

Olympialaisten 70-vuotisjuhlaa vietetään stadiontapahtumien ja Helsinki 1952 -opastettujen stadionkierrosten merkeissä. Keräämme myös stadionmuistoja kesältä 1952.

Kun 19. heinäkuuta vuonna 1952 Paavo Nurmi sytytti olympiatulen 70 000 katsojan hurratessa, Töölönlahden kupeeseen rakennetusta stadionista tuli vihdoin aito olympiastadion.

Arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnittelema funkisstadion vihittiin käyttöön vuonna 1938. Siitä piti tulla kesäolympialaisten pitopaikka jo vuonna 1940. Kun kisat lopulta päästiin käynnistämään 12 vuotta myöhemmin, oli stadionia ehditty jo laajentaa olympialiikkeen vaatimusten mukaisesti. Katsomoita laajennettiin ja stadionin yhteyteen rakennettiin uusia harjoitus- ja lämmittelytiloja.

Avajaisten ja päättäjäisten lisäksi Olympiastadionilla miteltiin yleisurheilussa, jalkapallossa ja esteratsastuksessa. Maailmanennätyksiä kentällä rikottiin kymmenen. Unohtumattomia hetkiä kymmenilletuhansille kisavieraille tarjosi muun muassa Emil Zátopek, joka tuli voittajana maaliin 5 000 metrillä, 10 000 metrillä ja maratonilla. Kansainväliselle yleisölle esiteltiin myös pesäpalloa Suomen Pesäpalloliiton ja Työväen urheiluliiton välisessä näytösottelussa.

 

Olympiapoika näki Armi Kuuselan ja sai sokeria Emil Zátopekiltä

Olympialaisissa luotiin pysyviä muistoja niin kisakatsomoissa kuin tapahtuman kulisseissa. Kisat työllistivät suuren määrän niin kutsuttuja olympianuoria, jotka avustivat erilaisissa tehtävissä sekä kilpailupaikoilla että harjoitus- ja majoituspaikoissa.

Yksi olympiapojista oli tuolloin 12-vuotias Matti Nikola, joka sai ommella kisapukuunsa lähettimerkin. Ensimmäisenä hänet määrättiin Otaniemeen opastamaan ja kantamaan urheilijoiden kasseja kentälle.

”Kyllä minä jonkun kerran kuljin keihäänheittäjien, kuulantyöntäjien ja juoksijoiden kanssa kentälle, mutta itse he kantoivat varustekassinsa, kun ne olivat melkein samankokoiset kuin minä. Juoksijoista muistui mieleen, kun sain Emil Zátopekiltä hedelmäsokeria. Oli muuten erikoista ja hyvää!”

Otaniemessä ei ollut reippaalle pojalle tarpeeksi tekemistä, ja hän saikin pian ommella hihaansa myyjän merkin ja siirtyä Olympiastadionille jakelemaan ohjelmia. Työstä palkkioksi saadut vapaaliput Nikola antoi äidilleen, sillä olympiapojan ”virkapuvussa” katsomaan pääsi ilmaiseksi. 

Stadionilta Nikolan mieleen on erityisesti jäänyt Armi Kuuselan näkeminen. Vain muutamaa viikkoa ennen olympialaisia kruunattua Miss Universumia oltiin kuljettamassa stadionille valkoisella avoautolla, jonka perään olympiapojat rynnistivät.

”Kentälle saavuttaessa pääportti paukahti tylysti kiinni edestäni, mutta muutamat hieman maistissa olleet herrat vaativat, että kyllä olympiapojan täytyy päästä sisään. Pääsin sitten istumaan nurmelle narun alle ja hetki koitti, kun Armi Kuusela juoksi läheltä potkaisemaan aloituspotkun. Vieläköhän Armi muistaisi minut?” Nikola muistelee.


Onko sinulla tai läheiselläsi muistoja Olympiastadionilta vuoden 1952 kisoista? Jaa ne kanssamme! Lähetä muistosi 

 

Stadionin henki säilyi myös uudistamisessa

Nyt 70 vuotta myöhemmin Olympiastadion on Helsingin ikoninen maamerkki ja niin paikallisten kuin matkailijoiden suosikkikohde. Kesäolympialaisten päänäyttämöitä löytyy koko pallolta vain 60, joten kyseessä on ainutlaatuinen kohde myös koko maailman mittakaavalla – monien mielestä myös maailman kaunein olympiastadion.

Olympialaisten henkeä vaalittiin myös stadionin kattavassa perusparannuksessa ja uudistamisessa, jonka jäljiltä juhlittiin uusia avajaisia vuonna 2020. Laajennettu stadion on uudistettu arkkitehtuuria kunnioittaen sekä kestäviä valintoja ja aitoa, lämmintä fiilistä vaalien.

"Kesän 1952 henki elää stadionilla ainutlaatuisen historian kautta ja muun muassa pääkatsomon kunniataulussa, johon on ikuistettu kaikki XV olympiadin voittajat", kertoo Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen.

 

Juhlavuoden tapahtumia ja tutustumista stadionin historiaan

Helsingin olympialaisten 70-vuotisjuhlaa vietetään stadionilla läpi vuoden. Juhlavuosi 2022 käynnistyi usealla hienolla tapahtumalla. Tammikuussa ihailtiin valotaidetta Lux Helsinki -tapahtumassa. Helmikuussa vietettiin Helsinki Ski Weeks -viikkoja ja juhlistettiin Pekingissä menestyneitä jääkiekon olympiajoukkueita ja hiihtolajien edustajia.

Maaliskuussa käynnistyvät opastetut Helsinki 1952 -stadionkierrokset. Kierroksilla tutustutaan uudistettuun stadioniin, sukelletaan historiaan ja eletään uusiksi vuoden 1952 kisojen ikimuistoisia hetkiä.  Lapsille on suunnattu oma Seikkailu Olympiastadionilla -kierros. Helsinki 1952 -opastettuja stadionkierroksia on mahdollista varata myös omalle ryhmälle ja organisaatiolle yksityiskierroksena. Opastetut Helsinki 1952 -kierrokset jatkuvat aina vuoden 2022 loppuun saakka.

Koko stadionin tapahtumavuosi 2022 kunnioittaa kesän 1952 tapahtumia. Kevään ja kesän aikana yleisöllä on myös ainutlaatuinen mahdollisuus päästä aistimaan tunnelmaa kesän 1952 päänäyttämölle eli kentän juoksuradalle. Ensimmäiset avoimet ovet kenttäalueelle ovat 27.-29.4.2022. 

"Sukupolvien ajan stadionilla on eletty suurella sydämellä, ja perinne jatkuu. Tervetuloa juhlavuoden tapahtumiin ja vierailulle Olympiastadionille!", toivottaa Kuokkanen.


Onko sinulla tai läheiselläsi muistoja Olympiastadionilta vuoden 1952 olympialaisista? Jaa ne kanssamme! Lähetä muistosi TÄSTÄ

Liput Helsinki 1952 -opastetuille stadionkierroksilla lippu.fi. Suomenkieliset kierrokset käynnistyvät maaliskuussa ja ruotsin- ja englanninkieliset kierrokset huhti-toukokuun vaihteessa.

Tilauskierrosten varaukset tästä

Lähteet: Erkki Alaja: Olympiastadion. Teos 2020.