Kenttä

HIILINEUTRAALIUDEN KALKKIVIIVOILLA

Julkaistu 16.7.2021

Helsingin Olympiastadionilla tehdään ympäristöpuheista tekoja. Stadionista tuli hiilineutraali sähkön ja jäähdytyksen osalta jo huhtikuussa 2021, ja täysi hiilineutraaliuskin on enää pienen loppukirin päässä.

Stadionilla on syytäkin olla ylpeä ympäristöarvojen toteutumisesta. Kun Helsingin tavoite hiilineutraaliudesta siintää vuodessa 2035, porskuttaa uudistettu maamerkkimme omassa vauhdissaan. Stadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi arvioi, että uusi stadion on täysin hiilineutraali vuoden 2024 paikkeilla.

Huhtikuussa 2021 stadionilla otettiin merkittäviä harppauksia tavoitteita kohti, kun päästöjä onnistuttiin pienentämään liki 400 tonnia. Tähän vaikutti suuresti Helenin kanssa solmittu sopimus kotimaisesta vesivoimasertifioinnista. Stadionin sähkö tuotetaan nyt 100 % kotimaisella vesivoimalla ja päästöt ovat sähköjen osalta nollassa. Stadion myös jäähdytetään nollapäästöisellä kaukokylmällä. C20 nolla, on hyvä olla.

Täydellisen hiilineutraaliuden energiakolmiosta puuttuu vielä lämmitys. Stadion lämpiää kaukolämmöllä, joka syntyy usean eri energiantuotantotavan yhteistuotantona. Päästöjen vähentäminen onnistuu silti kaukolämmössäkin – nyt stadionin vuosikulutuksesta 10 % on kiertolämpöä eli tarkemmin hyödynnettyä, kierrätettyä kaukolämpöä. Tämä itsessään vähentää stadionilla päästöjä 69 tonnia vuodessa.

 

600 tonnia maaliin

”Vielä pitäisi nipistää 600 tonnia”, Ilkka Rautakivi kertoo. Pikkujuttuja. ”Itseasiassa yllättävän helposti saatiin tämä 400 tonnin vähennyskin. Viisaasti harkiten tehtiin johtoryhmän, oman porukan ja yhteistyökumppanin kanssa. Tästä saa kyllä olla ylpeä.”

Mistä ja miten sitten saadaan täydelliseen hiilineutraaliuteen tarvittava 600 tonnin vähennys? Ihan ensiksi kerätään dataa stadionin ensimmäiseltä vuodelta. Automatiikalla, oikea-aikaisuudella, säätötoimilla ja osaavalla henkilökunnalla on iso merkitys loppumatkalla. Stadionin fiksut ja energiapihit automatiikan ratkaisut antavat paljon työvälineitä säätötoimiin. Toinen suuri tekijä kokonaisuudessa on yhteistyökumppani Helenin kanssa tehtävä jatkuva kehitys ja uudet energiatuotteet.

Paljon hyvää on siis jo saavutettu ja Rautakivi on luottavainen myös loppukiristä. Hyvistä tuloksista saa pitkälti kiittää stadionin peruskorjausta ja uudistusta, sillä energiaviisaassa suunnittelussa ja rakentamisessa tehtiin oikeita valintoja. Joskus vanhat konstit eivät ole parempia kuin uudet.

 

Lue lisää:

Olympiastadion - toimintaa ja elämyksiä ympäristön ehdoilla 

Olympiastadion - ympäristöohjelma